2023. június 2., 17:52

Nőtt a munkanélküliség az Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban az elemzők által vártnál jóval több új munkahely jött létre májusban a nem mezőgazdasági ágazatokban, miközben a munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra, 2022 októbere óta a legmagasabbra emelkedett az áprilisi 3,4 százalék után.

Fotó: pixabay.com

Az amerikai munkaügyi minisztérium statisztikai hivatala, a Bureau of Labor Statistics (BLA) pénteken ismertetett adatai szerint a teljes, mezőgazdasági ágazaton kívül foglalkoztatottak száma 339 ezerrel nőtt májusban az áprilisi 294 ezer után, jelentősen meghaladva az elemzői várakozások átlagában szerepelő 190 ezret.

A májusi munkanélküliségi ráta 3,7 százalékra, 2022 októbere óta a legmagasabbra emelkedett az áprilisi 3,4 százalék után, meghaladva a 3,5 százalékra számító elemzői előrejelzést. A januárival megegyező áprilisi munkanélküliségi ráta közel 54 éve a legalacsonyabb volt az Egyesült Államokban.

A munkaerőpiaci részvételi arány 62,6 százalékon stagnált májusban.

Az átlagos órabér 4,3 százalékkal haladta meg a tavaly májusit, áprilisban nagyobb mértékű, 4,4 százalék volt a növekedés. Az elemzők előzetesen 4,4 százalékos bővülésre számítottak.

Az átlagos órabér az elemzői várakozásokkal összhangban 0,3 százalékkal nőtt havi összehasonlításban, áprilisban nagyobb mértékű, 0,4 százalék volt a növekedés.

A heti átlagos munkaidő 34,3 óra volt májusban, elmaradva az előző havi és az elemzői várakozások átlagában szereplő 34,4 órától.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.