2023. január 2., 14:00

Nesze neked, környezettudatosság! Egyes országok az energiaválság miatt korlátoznák az elektromos autók töltését

Nehéz időket élünk, ezért több európai ország vészforgatókönyveket készített, amelyek bevethetők lennének, ha az energiaválság még jobban elmélyülne. Ha hiány mutatkozna elektromos áramból, akkor ezt bizony az elektromobilok tulajdonosai is megéreznék. Németország és Svájc már bemutatta erre vonatkozó elképzeléseit, amivel biztosan nem szereztek jó pontokat az ilyen gépjárművek tulajdonosainál. Még az is előfordulhat, hogy autóik a garázsban maradnak.

elektromos autó
Képünk illusztráció.
Fotó: unsplash.com
Csak a nélkülözhetetlen utakra

A svájci kormány vészforgatókönyvében az szerepel, hogy a villanyáram hiányának esetében az ország lakói csak a nélkülözhetetlen utakra, mint amilyen a munkába járás vagy a bevásárlás, esetleg az orvoshoz menés, használhatnák elektromobiljaikat.

Svájc lehet az első ország, ami, ha szükség úgy hozná, betiltaná az elektromos autók használatát, írja a német Der Spiegel.

Persze az ottani kormány ehhez a szélsőséges megoldáshoz csakis akkor nyúlna, ha érvénybe lépnének a harmadik fokozatú takarékossági intézkedések. A svájci autókereskedők azonban máris megkongatták a vészharangot, szerintük már az elektromos autók betiltására vonatkozó tervezet is arra ösztönözheti a potenciális vásárlókat, hogy ne vegyenek ilyen típusú autót, hanem inkább a klasszikus, fosszilis üzemanyagra működők közül válasszanak.

Korlátozott idő

Az elektromos autók töltési idejének korlátozását fontolgatják Németországban is. Az ottani kormány válságos helyzetben megtiltaná az autók feltöltését abban az időintervallumban, amikor a hálózat túlságosan leterhelt és az összeomlás fenyegetné.

Habár a német kormány mindenkit igyekszik megnyugtatni afelől, hogy nem fenyeget az elektromos áram hiánya, a Die Welt napilap azt állítja, olyan dokumentumokhoz jutott hozzá, amelyek valami mást jeleznek. Eszerint, ha a hálózatot túlterhelnék, akkor az azokat üzemeltetők képesek lennének arra, hogy a hőszivattyúk és magán elektromosautó-töltők átmenetileg kevesebb energiát kapjanak. Más szóval, a teljes feltöltés csak bizonyos napszakokban lenne lehetséges.

Senki sem lenne elvágva teljesen a hálózattól. A töltőállomásokra, a nyilvános helyen lévő töltőhelyekre ez egyáltalán nem vonatkozna.

Elsősorban az otthoni töltőberendezések teljesítményét csökkentenék. És az akár olyan mértékig is, hogy egy nagy SUV autó feltöltése több mint két napot venne igénybe. Egy kisebb elektormobilnak tíz órára lenne szüksége ahhoz, hogy feltöltődjön.

A német Focus magazin azt állítja, ha az autótulajdonosok éjszaka töltenék fel járműveiket, akkor nem számítana a hosszabb töltési idő sem. De ha mindenki például a munkából hazatérve, 17:00 és 19:00 között tenné töltőre autóját, problémák léphetnének fel.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.