2022. július 2., 15:21

Németországban egy hónap alatt 27 centtel lett olcsóbb a benzin. És Szlovákiában?

Egy hónap alatt 27 centtel csökkent a benzin ára Németországban, ami egy ötven literes tartály esetében 14 eurós különbséget jelent. Jelentette ki az Adatok pátosz nélkül polgári szervezet a közösségi oldalán.

benzin
Fotó: pixabay.com

„Németországban a miniszterek összeültek, és június 1-jétől 30 centtel csökkentették a benzin jövedéki adóját. Ígéretet tettek, és nyomást gyakoroltak a helyi „Slovnaftokra”, hogy ezt jelenítsék meg a végső árakban is” – olvasható a polgári szervezet közösségi oldalán, amely szerint Németországban 36 cent a benzin jövedéki adója.

Szlovákiában éppen ellenkezőleg, kilenc centtel drágult a benzin ára, ami akár öt eurót is jelenthet egy ugyanakkora teli benzintartályért.

„Szlovákiában egy bizonyos miniszter májusban elutasította a benzin jövedéki adójának csökkentésére irányuló javaslat elfogadását, így nálunk 51 cent a literenkénti adó, az áfa pedig továbbra is 20 százalék” – írja az Adatok pátosz nélkül.

A polgári szervezet elemzői szerint Németországban így a májusihoz képesti júniusi olajár-emelkedés ellenére a jövedéki adó 30 centtel történő csökkentése teljes mértékben megmutatkozott a végső benzinárakban.

Emellett emlékeztetnek arra is, hogy Németországban a legtöbb benzint drága Brent és/vagy WTI kőolajból, Szlovákiában pedig az Ural kőolajból állítják elő, ami csaknem 30 százalékkal olcsóbb.

„Ez magyarázatot érdemelne akár a Mol-Slovnafttól, akár a német finomítóktól” – olvasható a szervezet közösségi oldalán.

A közösségi oldal szerint azért van jó hír is. „A jövő héttől állítólag olcsóbb lesz a benzin és a gázolaj is" - jósolják. Mert az olaj lefelé mutató tendenciát mutat, és 8-10 centet veszített a június közepi csúcsból, ami majdnem 10 százalék. „Az Urál 5-7 napos késéssel másolja a Brentet” - tették hozzá.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.