2021. szeptember 15., 09:17

Nemcsak az üzemanyag és a cigaretta ára emelkedett. Mutatjuk, mi minden kerül többe

Az utóbbi hónapokban szép csendben sok mindennek felment az ára, és a fogyasztói árak emelkedése augusztusban is folytatódott. A legszembetűnőbb az üzemanyagok árának emelkedése volt, de drágább lett az építőanyag és a cigaretta is.

201803241248390.TANKOLAS_1-2.jpg

A fogyasztói árak növekedése az elmúlt kilenc évben, konkréten 2012 októberétől Szlovákiában a leggyorsabb ütemű. A Statisztikai Hivatal adatai szerint az augusztusi infláció éves összevetésben 3,8 százalékkal nőtt, és az elemzők szerint az idei év hátralévő hónapjai sem hoznak változást e tekintetben. A 365.bank elemzője, Jana Glasová szerint a helyzetet azonban a koronavírusjárvány harmadik hulláma megfordíthatja, írja a hnonline.sk.

Drága lett a tankolás és az építőanyagok is

A közlekedés augusztusi árai évközi összevetésben több mint 11 százalékkal növekedtek Szlovákiában. Elsősorban a drágább üzemanyagok hatására, itt 22 százalékos inflációt mértek a statisztikusok. A 95-ös oktánszámú benzin literje az előző és a jelenlegi hónap határán 1,417 euró volt, miközben egy évvel korábban csaknem 30 centtel volt olcsóbb. Tény, hogy a kereslet a járvány miatt történelmileg akkor a legalacsonyabb volt, és még a nyári motorosszezon sem segített ezen.

Az elmúlt hónapokban a fogyasztói árak a legmeredekebben az imputált bérleti díjak következtében emelkedtek, ami az építési anyagok árának emelkedését tükrözi.

Az imputált bérleti díj ez esetben azt jelenti, hogy a statisztikusok a fogyasztói árakhoz beszámítják az adott időszakra jellemző béreti díjat azoknál a lakástulajdonosoknál is, akik ezt nem fizetnék.

A járvány és az általa okozott bizonytalanság következtében több cég is visszafogta a gyártást. Az alacsony kereslet azonban nem tartott sokáig, mivel az emberek a lezárások és az otthon töltött idő miatt elkezdtek fa- vagy vasárut vásárolni a felújításokhoz vagy egyszerűen olyan tevékenységek végzéséhez, amelyekkel el tudták ütni a rengeteg otthon töltött időt. Világviszonylatban is ez volt a helyzet, a cégek nem győzték gyártani ezeket az anyagokat. 

Mindez csaknem 0,9 százalékponttal növelte a teljes inflációt, és a szakértők véleménye szerint a helyzet az elkövetkező hónapokban is folytatódni fog, egészen addig, amíg helyre nem áll az egyensúly a kereslet és a kínálat közt.

Többet fizetünk a szenvedélyeinkért is

Többet fizetünk akkor is, ha mondjuk, sörözés közben rágyújtunk egy cigarettára.

A dohány ára a nyári szünidő második hónapja alatt évközi szinten 16 százalékkal növekedett. Jó hír a dohányosoknak, hogy tovább azonban jelenleg nem emelkedik.

Az elemzők szerint ugyanis az áremelkedés a dohánytermékek jövedéki adójának februári emelkedésével függött össze. A készletek eladása miatt ugyanis a jövedéki adó emelésének hatása inflációhoz vezetett, különösen márciusban és kisebb mértékben májusban.

Valamivel többet fizetünk a sörért is, az italok ára éves szinten 0,3 százalékkal nőtt. A párlatok ára pedig több mint 4 százalékkal lett magasabb. A borivók azonban örülhetnek, az ugyanis 1 százalékkal lett olcsóbb.

A nyári szezon vége miatt az elemzők szerint az alkoholtartalmú italok árának egy kicsit csökkennie kell az elkövetkező hónapokban.

Az élelmiszerek csak jövőre lesznek olcsóbbak

Éberebbnek kell lennünk azonban a bevásárlókosaraink megtöltése vagy egy romantikus vacsora elköltése során. Az élelmiszerek ugyanis már június óta egyre drágábbak, a múlt hónapban 3,7 százalékkal drágultak.

Éves viszonylatban főleg a zöldségért, a kenyérért, a gabonafélékért, húsért fizettünk többet, de drágább lett a tej, a sajtok és a tojás is.  

Az élelmiszerárak emelkedését több mutató előre jelezte. Az oka nemcsak a mezőgazdasági nyersanyagárak világpiaci alakulása, hanem az élelmiszerek világpiaci árindexének alakulása is, amely elemzők szerint rekordmagasságú volt az elmúlt hónapokban. A Szlovák Nemzeti Bank becslései szerint az élelmiszerárak növekedési ütemének 2022 elején kell a csúcspontját elérnie, írja a hnonline.sk.

Megosztás
Címkék