2022. július 28., 16:59

Nem tartanak gázellátási gondoktól a sógorok

Az OMV biztosítva látja Ausztria gázellátását, mert a következő, októbertől jövő szeptemberig tartó szezonra már lekötötte a szükséges szállítási kapacitást és földgáz mennyiséget - mondta el Alfred Stern vezérigazgató csütörtökön az APA hírügynökségnek adott interjúban. Az osztrák energiaipari konszern az év első felében jelentősen növelte bevételét és nyereségét. 

földgáz
Fotó: TASR
Illusztrációs felvétel

Bár az orosz Gazprom csoport jelenleg nem szállítja a szerződésben rögzített gázmennyiséget, „a jelenlegi helyzetben teljes mértékben képesek vagyunk ellátni ügyfeleinket és közben a tározókat is tölteni” - hangsúlyozta a vezérigazgató.

A következő szezonra nemcsak a gázvezeték-kapacitásokat biztosították, hanem a szállítási kapacitás kitöltéséhez szükséges gázmennyiséget is - tette hozzá. 

„Németországban az Északi Áramlat-1-en keresztül a szállítások a normál mennyiség 20 százalékára csökkennek. Ausztriába a normális mennyiség 40 százaléka érkezik” - mondta Stern, hozzátéve, hogy ez több, mint amennyi az Északi Áramlat-1 gázvezeték általános felújítása alatt jött.

Az osztrák gázellátás biztonságos

- hangsúlyozta az OMV vezére. „Mivel a nyári kereslet alacsonyabb az éves átlagnál, a jelenlegi helyzetben teljes mértékben képesek vagyunk ellátni ügyfeleinket, és továbbra is tudjuk tölteni a tározókat. Az OMV gáztárolói, amelyek az osztrák tárolókapacitás mintegy negyedét teszik ki, már több mint 80 százalékban megteltek” - mondta.

Az OMV maga is termel földgázt Ausztriában, ami a vezérigazgató elmondása szerint az osztrák gázigény mintegy hét százalékát teszi ki.

Az OMV a következő szezonra (október-szeptember) már lekötötte magának a szükséges 40 terawattórányi (TWh) szállítási kapacitást Németország és Olaszország irányából, valamint a szállítandó gázmennyiséget is.

Részletezte, hogy az OMV Norvégiában is termel gázt, ahol részesedése van a gázmezőkben.

Ezen kívül ellátási szerződései vannak a norvég Equinor gázipari vállalattal, hosszú távú kapacitásai a rotterdami LNG-terminálon, valamint hosszabb távú szerződése Katarral, hogy cseppfolyósított gázt szállítson Rotterdamba. „Ez a 40 TWh azért fontos, mert lehetővé teszi számunkra, hogy fedezzük az összes OMV szállítási kötelezettséget, amelyet ma ténylegesen a Gazprom-szerződések alapján szállítunk” - mondta el az OMV vezérigazgatója.

Az OMV az első fél évben nagymértékben profitált a piaci bizonytalanságból,

a magas olaj- és gázárakból, és nagyjából megduplázta bevételét és nyereségét. A második negyedévben a rendkívüli tételek előtti (készlethatásokkal kiigazított) üzemi eredménye rekordszintű, 2,9 milliárd euróra emelkedett. Az anyavállalat részvényeseire jutó, egyszeri tételek előtti nettó nyereség 1 milliárd euróról 1,4 milliárd euróra nőtt. Az egy részvényre jutó nyereség megduplázódott az első fél évben, 3,90 euróról 7,63 euróra. Mindhárom üzleti szegmens hozzájárult ehhez a jó eredményhez, leginkább az olaj- és gázágazat, de a finomítói üzletág, valamint a vegyipar és az alapanyaggyártás is.

Az OMV az idén 100 dollár feletti átlagos Brent olajárral számol, szemben a 95 dolláros korábbi becslésével.

Az idei átlagos gázár megawattóránként (MWh) várhatóan 45 euró körül lesz, szemben a tavalyi 16,5 euróval.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.