2023. augusztus 30., 20:33

Nem csupán Szlovákiában nehezebb hitelt szerezni

Az Európai Központi Bank (EKB) friss elemzése szerint nem csak Szlovákiában, hanem egész Európában nehezebbé vált hitelekhez jutni az emelkedő kamatlábak időszakában.

bank pénz
Illusztrációs felvétel
Fotó: Pixabay.com

Ennek oka, hogy a pénzintézetek nem akarnak kockáztatni, így a feltételeik szigorítását eszközölték, amely mellett nem csak kevesebben kapnak hitelt, hanem annak összege is alacsonyabb.

Arról már többször írtunk, hogy ez a lakáshiteleket hogyan érinti, amelyre a politikai pártok is felfigyeltek, de rajtuk kívül a vállalkozók számára is súlyos hatással van a szigor. A feltételek változása egyébként esetükben sokszor meghaladja az EKB kamatemelésének szintjét, mivel növekvő veszélyeket látnak a vállalkozások szintjén a jelenlegi gazdasági helyzetben.

Erre azért is van szükség a pénzintézetek szerint, mert a vállalatok árrése is csökken bizonyos szektorokban akkor, amikor az infláció miatt a kiadásaik növekednek.

A helyzet tehát nem egyszerű a vállalkozók számára sem, miközben sajtóértesülések szerint az alapkamatot az EKB ismét növelni szeretné szeptemberben, mert még mindig nem tudták teljesen megállítani a pénzromlást, miközben szerintük a kamatemelés nem okoz majd recessziót. Több elemző szerint jobb hamarabb elérni a kamatmaximumot, s az segíti a gazdaságok stabilizációját, mások már most is azzal fenyegetnek, hogy akár a legnagyobb európai gazdaság is jelentősen megszenvedheti az ilyen lépések folytatását, ebben pedig a vállalati szféra különösen érintett lenne.

Azt is fontos kiemelni, a szlovákiai választások ugyan az eurózóna monetáris politikáját nem fogja befolyásolni, a bankok mindennapjait annál inkább, mivel az elmúlt hetekben már a liberális pártok is a hitelek kamatemelkedésének valamiféle kompenzációját vetítették elő, ebből is nyilvánvaló, hiába a Szlovák Nemzeti Bank elemzése, miszerint nem fognak bedőlni a hitelek, az emberek másként gondolkodnak. A politikus pedig reagálnak.

Mindezek mellett arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy a Szlovákiában működő 25 bank csaknem 565 millió eurós nettó nyereségről számolt be az idei első félévben. A tavalyi év azonos időszakában 385 millió euró volt ugyanezen adat, ami éves szinten csaknem 47 százalékos növekedést jelent. A Szlovák Bankszövetség (SBA) szerint azonban a bankszektor jövedelmezősége nem rendkívüli és nem is színvonalon felüli.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.