2022. november 10., 16:45

Nem biztos, hogy a drága hitelek csökkentik a lakások árát

A magas infláció és az ennek megfékezését szolgáló dráguló hitelek nem feltétlenül hozzák magukkal a szlovákiai ingatlanárak csökkenését  - Roman Vrbovský, a Szlovák Nemzeti Bank elemzője szerint.

ingatlan
Fotó: unsplash.com

A szakember a Trend hetilapnak nyilatkozva elmondta, sokkal inkább a stagnálásra kell felkészülni az áraknál. Az fogja eldönteni középtávon, hogy mennyi ideig lesznek hajlandóak az ingatlanok tulajdonosai várni egy adott lakás vagy ház eladására az általuk várt áron.

Az elmúlt években ugyanis az volt a jellemző, hogy az eladó uralta a piacot, sok esetben magasabb összegért is el tudott adni egy ingatlant, mint amiért először meghirdette. Ennek a korszaknak a nemzeti bank elemzője szerint leáldozott, mert az ingatlanok eladása hosszabb folyamat lesz, mint korábban.

Ettől függetlenül, aki 10-15 évre tervez lakást vásárolni, s döntését nem befektetési céllal hozza, még mindig érdemes a vétel mellett dönteni, mert ilyen időtávon a helyzet kiegyensúlyozódik.

Más kérdés, hogy a rövidebb megtérülést és befektetési szándékú ingatlanvásárlás már kevésbé éri meg, főleg, ha az részben lakáshitelből van finanszírozva, amelynek költségei jelentősen emelkedtek az elmúlt időszakban. Ezek helyett a szakértők inkább az értékpapírokba való fektetést ajánlja, amelyek most egyébként is alacsony áron vásárolhatók, így rövidebb távon is kedvező megtérülés lehetőségét jelentik.

Az év harmadik negyedévében egyébként, ha minimálisan is, de 1,6 százalékkal növekedett az ingatlanok ára, de ez már nem a korábbi 6 százalék feletti bővülés, amiről a koronavírus időszakától beszélhettünk. Az elkövetkező hónapokban hasonló jelenség várható majd a piacon, amelynek mozgását az eladói elvárások fogják leginkább befolyásolni.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.