2023. február 21., 11:03

Néhány alapélelmiszer olcsóbb lett! Észrevette a változást?

A jelentős inflációs nyomás az idén az elemzések szerint lassulni fog, de ami fontosabb, úgy tűnik, néhány alapélelmiszer ára már most elkezdett csökkenni.

étolaj
Fotó: pixabay.com

A szlovákiai infláció egyik jellemzője éppen az volt, hogy az élelmiszer ára jóval meghaladta a pénzromlás színvonalát, így sok esetben akár ötven százalékkal is többet kellett fizetnünk értük, mint egy évvel korábban. Az élelmiszerek közül a vaj és az olaj ára lett az infláció szimbóluma.

A nagy drágulás előtt két euróért nyugodtan lehetett venni egy liter olajat, természetesen kedvezményes ajánlatok keretén belül. Fokozatosan azonban közel négy euróra kúszott fel a termék ára, s ezzel együtt minden olyan étel, sütemény költsége is, amely elkészítéséhet az olaj szükséges. A növényi olaj, ezen belül a napraforgóolaj ára viszont idén csökkenni kezd. 

A tvnoviny,sk cikke szerint az elmúlt két hétben már árcsökkenést figyelhetünk meg, a Lidl és a Tesco is éppen az olaj árával akarja vásárlásra ösztönözni a fogyasztókat, de a Billa és a Kaufland is csatlakozott, hiszen az erős árversenyben ők sem maradhatnak le. Míg néhány olajfajta esetében már olcsóbban jutunk a termékhez, az olivaolaj ára emelkedik, mert Spanyolországban, Olaszországban és Görögországban a termés elmaradt a várttól.

Ennek ellenére még nem mondható, hogy az inflációt sikerült megfékezni, erre a szakemberek szerint még másfél évet várni kell, de bizonyos élelmiszerek már elérték a csúcsértéküket, s ez legalább megnyugtató lehet a vásárlóknak.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.