Négy euróval és 71 centtel emelkedik a szlovák létminimum, megnéztük, mit befolyásol

2020. június 8., 14:35
ma7

Júliustól négy euróval és 71 centtel emelkedik a szlovákiai létminimum, derült ki a munkaügyi tárca által ma kiadott közleményből. A korábbi 210,12 euróról 214,83 euróra nő a létminimum, ezzel együtt bizonyos állami hozzájárulások összege is emelkedni fog.

nyugdijas-pedagogus.jpg
Fotó: Archívum

Minden további, egy háztartásban élő nagykorú személyre az állam júliustól 149,87 eurót számol, ez 3 euró 23 centes emelkedést jelent. Kiskorú gyermekekre, illetve nagykorú, felsőoktatásban tanuló, de 25. évét be nem töltött gyermekre számolt összeg is emelkedik, 2,12 euróval, 98,08 euróra.

A minimálbér emelkedése számos más állami hozzájárulásra is hatással van.

Ebből számolják ki a tartásdíjakat, a családi pótlékot, a gyermeknevelési támogatás összegét, bizonyos rendkívüli segélyeket, de a nyugdíjak minimális összegét is. Gyermeknevelési támogatás gyanánt például 5,9 euróval (összesen 275,90 euró) kapnakmajd többet azon anyák, akik a gyermek születése előtt nem dolgoztak, illetve nem kaptak anyaságit.

A gyermek után járó adókedvezmény mértékre is hatással lesz a változás, ráadásul a jövedelem adómentes részének nagysága is módosul. A hatodik évét betöltött gyermek után járó adókedvezmény havi 49 centtel emelkedik, a fiatalabb gyermekek után járó bónusz pedig 0,99 centtel. 

Júliustól több mint 97 euróval emelkedik a jövedelem nem adóköteles része is, 4511,43 euróra.

A korkedvezményes nyugdíjazás feltétele is módosul. Azáltál, hogy emelkedik a létminimum, a minimum-nyugdíj összege is emelkedik. Az érvényes 1,2-szeres szorzóval számolva 257,8 eurót kell legalább kapnai annak, aki idő előtt szeretne nyugdíjba vonulni.