2023. augusztus 17., 08:55

Nagyobb mértékben csökken a régi lakások ára, mint ahogy látszik

A lakásárak egyértelműen csökkennek, megfigyelhető ez az ingatlanportálokon és a Szlovák Nemzeti Bank adataiból is. A valóságban azonban az áresés még jelentősebb lehet, mint ahogyan azt az ingatlanportálok mutatják, és a vevők sokkal jobb helyzetben vannak, mint egy éve.

panel
Képünk illusztráció.
Fotó: wander-lush.org

Az is megfigyelhető, hogy az ingatlan iránt érdeklődőnek nem kell azonnal döntenie, hiszen nem akkora a tolakodás, nem liheg a nyakában további öt érdeklődő, aki az adott ingatlanra pályázik. Ennek köszönhetően az ingatlan iránt érdeklődők tovább alkudozhatnak az eladóval, és lejjebb srófolhatják az árat, írja a pravda.sk portál.

Az ingatlanügynökségek szerint lényegesen csökkentek a lakásárak Szlovákiában

Azt mondhatjuk, hogy a visszaesés tíz és húsz százalék között mozog”

– jegyezte meg a Pravda napilapnak adott interjújában Ján Palenčár, az Ingatlanirodák Országos Szövetségének (NARKS) elnöke.

Az árak esésének oka, hogy jóval kisebb az érdeklődés a lakások iránt. „A kereslet jelentősen visszaesett, aminek oka elsősorban a jelzáloghitelek kondícióinak a romlása. A lakás iránt érdeklődők nagyjából nyolcvan százaléka eddig jelzáloghitel segítségével vásárolt ingatlant.

Az érdeklődés csökkenését már 2022 őszén észleltük, azt tapasztaltuk, hogy az emberek kevésbé reagálnak az ingatlankínálatra, és ez pontosan egybeesik a kamatemelésekkel”

– teszi hozzá az ingatlanszakember.

Az ok egyszerű: a gazdaságban az árak olyan gyors növekedésnek indultak, hogy azt az Európai Központi Bank nem tudja elfogadni. A jegybankok jellemzően kamatemeléssel, vagyis a pénz drágításával küzdenek az emelkedő árak ellen. Ez pedig azt okozza, hogy fokozatosan kevesebb pénz van a gazdaságban, és ez gátolja a további áremelkedést. Ez az alapelmélet. A kamatemelés tehát drágább jelzáloghiteleket jelent, és ezzel együtt kevesebb érdeklődőt, aki reálisan lakást vásárolhat.

Jobb helyzetbe kerültek a vásárlók

Mivel kevesebb a vásárló, az ingatlanok iránt érdeklődök jobb helyzetben vannak. A vásárlási árak így lényegesen alacsonyabbak lehetnek az ajánlati áraknál. Vannak tehát olyan ingatlanok, amelyek esetében érdemes tovább alkudni az árban.

Ez leginkább a régebbi, fel nem újított ingatlanokra érvényes”

– mondja Michal Kolenčík ingatlanszakért, a Prom Real társaság igazgatója.

A piac tehát magától letisztítja az ingatlanárakat, és jelenleg néhány ingatlan vevő nélkül is marad, ami nagyjából egy éve még nem így volt.

A kínálati és piaci árak közti különbség Szlovákia különböző szegleteiben és a nagyobb városokban nyilvánul meg. A NARKS adatai szerint

a régebbi háromszobás, részleges felújításon átesett lakótelepi lakások árai valójában gyorsabban esnek, mint az országos átlagok mutatják.

Pozsonyban, Nagyszombatban, Zsolnán, Kassán és Eperjesen júliusban legalább tizenöt százalékkal csökkent azy ilyen lakások ára. Míg Pozsonyban egy régebbi, háromszobás lakótelepi lakást 2022 júliusában 210 ezer euróért adtak el, addig jelenleg 170 ezer euró körül mozog az ára.

A hirdetési, azaz úgynevezett kínálati ár és az eladási ár közötti különbség előfordul a piaci mozgások során, a szlovák ingatlanpiac már korábban is volt hasonló helyzetben. Sőt, régebben még nagyobb volt a különbség a kínálati és az eladási ár között, mint most.

A legtöbb esetben ma már kizárólag ingatlanügynökségek értékesítik az eladó lakásokat. Ez többek között azt jelenti, hogy pénzt fektetnek az ingatlan marketingjébe. Mivel a közvetítői díj kifizetése attól függ, hogy eladják-e a lakást vagy a házat, nem engedhetik meg maguknak a felfújt árakkal való kísérletezést, mert senki sem érdeklődne a vásárlás iránt.

Ezért is más a mai helyzet a 2008 utáni ingatlanválsághoz képest, amikor szintén estek az ingatlanpiacon az árak. Akkoriban nagyobbak voltak a különbségek a kínálati az eladási árak között, mint manapság” – teszi hozzá Vladimír Kubrický, a Szlovák Ingatlanszövetség elemzője.

Irreális elvárások

Persze azért túlzott ajánlatok továbbra is megjelennek a hirdetésekben, irreális elvárásokat keltve az eladókban, hiszen azok még emlékeznek arra, amikor még folyamatosan emelni lehetett az árat, és kivárni a legmagasabb ajánlatot tevőt.

A tavalyi év végén volt a legrosszabb a helyzet, amikor a legnagyobb mértékben estek az árak, és az eladók nem tudtak megbirkózni ezzel a helyzettel.

Azóta eltelt egy kis idő, és fokozatosan megszoktuk, hogy egyre kevesebb az olyan helyzet, amikor az eladónak túlzott elvárásai vannak. Megtörténhet ez például olyankor is, amikor egy abszurd módon drágább ajánlat van a piacon, és ez eltérít más eladókat is. Ezért kell versenyképes ajánlatokat felmutatni, hiszen a valós piaci ár egészen máshol mozoghat, mint az elképzeléseink” – teszi hozzá Kuba.

Jelenleg az eladók nem rendelkeznek elegendő információval. Az irreális elvárások gyakran az információhiányhoz kapcsolódna, a zuhanó piac sajátosságainak figyelmen kívül hagyása pedig végzetes következményekkel járhat számukra.

Ha egy hirdetésben szereplő túllőtt ár senkit nem vonz ma, akkor holnap felesleges várni az érdeklődőket. Jelenleg az idő a zuhanó piacon az eladó ellen játszik a vásárlóval szemben, ezért jobb, ha már az elején vonzó árat határozunk meg” – zárja Vladimír Kubrický.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.