cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2022. március 11., 16:02

Mutatjuk, mely élelmiszerek árát rögzíti a kormány

Samuel Vlčan (OĽANO-jelölt) mezőgazdasági és vidékfejlesztési miniszter pénteken nyilatkozatot írt alá a szlovákiai kereskedők képviselőivel az alapvető élelmiszerek árstabilitásáról. A kiválasztott tételek korábban alkalmazott árrését nem növelhetik az élelmiszerláncok.

élelmiszer, üzlet
Fotó: unsplash.com

A nyilatkozatot a miniszter, Nadežda Machútová, a Szlovák Kereskedelmi Szövetség elnöke és Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelem Szlovákiai Szövetségének (SAMO) elnöke írta alá. Valamennyi fél egyetértett abban, hogy ez az alapvető élelmiszerek piacának önszabályozását jelenti, és az kereskedelmi láncok ezáltal kötelezettséget vállalnak arra, hogy nem növelik 13 alapvető élelmiszer árrését. Ez nem azt jelenti, hogy ezek nem drágulnak tovább, hanem azt, hogy a további nyereségről lemondanak a kereskedelmi láncok.

A miniszter 13 olyan élelmiszert sorolt fel, amelyek árrését a kereskedők garantálják. Ezek a következők: sertéssonka, bontott csirke, sertésvirsli, fehér kifli, gyümölcsjoghurt, kenyér, friss vaj, csirkemell, sajt, M-es méretű tyúktojás, sertéskaraj, tartós félzsíros tej és búzaliszt. Az eredeti lista 15 tételt tartalmazott, a száraz szalámi és a tejszín végül nem került rá.

Machútová hangsúlyozta, hogy a piac önszabályozás mindig jobb megoldás, mint a mesterséges állami beavatkozás, és elmondta, hogy a világjárvány, majd az infláció és most az ukrajnai háború okozta rendkívüli helyzet mindenkit érint. „Egy ilyen helyzetet egyetlen kereskedő sem használhat ki arra, hogy indokolatlanul árat emeljen" - mondta, hozzátéve, hogy a kereskedők pontosan teljesíteni fogják kötelezettségvállalásukat.
Krajčovič megjegyezte, hogy az állam és a kereskedők érdeke azonos: a lehető legnagyobb mértékben csillapítani az inflációt. Úgy véli, hogy az infláció a lehető legrosszabb időszak az árrés mesterséges növelésére, emellett erős versenykörnyezetet teremt, amely bizonyos mértékig megakadályozza, hogy az árak tovább emelkedjenek.

A miniszter hozzátette, a megállapodás objektív okokból nem zárja ki automatikusan a további áremelkedést, (mert a kereskedők költségei is emelkednek, például az energia is drágább - a TASR megjegyzése). A tárcavezető hozzátette, hogy bár az állam számol az infláció további emelkedésével, ennek ellenére a bérek gyorsabb emelkedésére számít.

Vlčan szavai szerint a kormány továbbra is odafigyel a szociálisan hátrányos helyzetű lakosokra, akiket segíteni kell, hogy reagálni tudjanak a drágulásra.

Vlčan hangsúlyozta, hogy a megállapodás addig marad érvényben, amíg rendkívüli helyzet van az országban, és amíg az általa vezetett minisztérium szükségesnek tartja figyelni az alapvető élelmiszerek árának alakulását. „A megállapodás a szlovák társadalom érettségét bizonyítja, amely ilyen kritikus helyzetekben is képes megérteni, mi a fontos" - zárta a miniszter, hozzátéve, hogy a kereskedők azt is jelezték, hogy egy időre képesek további nyereségről lemondani mások javára.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről. 

Hozzászólások

Fehér István 2022. 03. 11., p - 20:21

Meglepődtem volna, ha nem kerülnek most is szóba a "szociálisan hátrányos helyzetű lakosok"... Megérne egy misét végre beszélni arról is , hogy pl. túlnyomó többségük miért is van olyan helyzetben! A dolgozó réteg érdemelne nagyobb odafigyelést! Nem bölcs dolog mindig ugyanazt a lovat ütni...