2021. november 19., 14:47

Működik a szlovák gazdaság? A miniszter egyértelmű választ adott

A regisztrált munkanélküliségi ráta októberben 6,79 százalékra csökkent. Ezt Milan Krajniak (Sme rodina) munkaügyi miniszter jelentette be a Karol Zimmerrel, az SZK Munka-, Szociális és Családügyi Központja igazgatójával közösen tartott sajtótájékoztatón. A szeptemberi adathoz képest 0,3 %-kal csökkent a munkanélküliségi ráta (akkor 7,09 százalékon állt).

Milan Krajniak
Fotó: TASR

"Annak ellenére, hogy elért minket az őszi járványhullám, a munkanélküliségre vonatkozó eredmények nagyon jók" - jelentette ki a miniszter, hangsúlyozva, hogy tavaly május óta most a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta. A 2020 októberi adathoz képest is jelentős a csökkenés.

A miniszter kiemelte, hogy az összes álláskeresővel számoló regisztrált munkanélküliségi ráta is csökkent, 7,78 %-ról 7,49 %-ra. 

A nyilvántartásba vett új álláskeresők számának növekedésével kapcsolatban megjegyezte, hogy az októberi beáramlás a legalacsonyabb 2000 óta. Összesen 15 309 új álláskeresőről van szó. "Ez arról tanúskodik, hogy a szlovák gazdaság működik" - jegyezte meg a tárcavezető.

Azokban a járásokban, ahol régóta a legmagasabb a munkanélküliségi ráta, egy hónap alatt több mint 1000 fővel csökkent a nyilvántartásba vett állástalanok száma. Két járásban (Besztercebányai, Zsarnócai) nem változott a munkanélküliség, kettőben (Poltári, Késmárki) enyhén növekedett, a maradék 75 járásban pedig csökkent. 

Az idei év kedvezőbb a tömeges elbocsátások tekintetében is. Tavaly 84 ilyet jelentettek be, idén csak 44-et. Krajniak arra számít, hogy a téli időszakban a világjárvány aktuális hulláma miatt megnő az állástalanok száma. A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy Szlovákiának mindig sikerül csökkentenie a munkanélküliséget, miután a járvány lecsengett, és gyorsan működőképessé tenni a piacot.

Zimmer a munkanélkülieket támogató projektekről beszélt. A munkaügyi központhoz eddig 940 pályázatot nyújtottak be 1140 munkahely támogatása érdekében. A kérvényezett összeg eléri a 4,5 millió eurót. Krajniak hozzáfűzte: jövő év elejéig még biztosan lehet pályázni.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.