2024. március 5., 15:02

Most érdemes a bankban hagyni a megtakarításainkat?

A banki betétek kamatlábai Szlovákiában a legmagasabbak amióta euróban fizetünk az országban, miközben nem csupán a jelzáloghitelek esetében kell magas plusz költségekkel számolnunk, ha hitelhez akarunk jutni.

hitel
Fotó: unplash

Nyilvánvaló tény, hogy az Európai Központi Bank inflációcsökkentő törekvései már két éve drága hiteleket eredményeznek, ebből adódóan az ingatlanvásárláshoz használt jelzáloghitelek is jócskán megdrágultak. 

A szlovák lakáspiac is megérezte az inflációs hatásokat, a családoknak pedig hatalmas havi költségnövekedést jelentettek. A Fico-kormány ennek kapcsán lépett, és intézkedései nyomán januártól igényelhető a lakáshitelek emelt törlesztőrészletét kompenzáló támogatás.

A támogatás működőképességét majd csak később lehet értékelni, de az biztos, hogy a fogyasztói hitelek szintjén ugyancsak jelentős volt a drágulás. Az elmúlt év végén közel 10 százalékos volt az átlagos kamatláb az ilyen termékeken, ami azt jelentette, hogy az EU-n belül csak az észtek, lettek és a görögök fizettek többet a banki fogyasztó hitelekért. Ezek azok a pénzügyi termékek, amelyből gyakorlatilag bármit vásárolhatunk, a szlovákiai ügyfelek pedig 1-5 év között fizetik vissza a kölcsönt. A tavalyi adatok az elmúlt hét év legmagasabb értékét mutatták.  

A másik oldalon a banki betétek esetében az euró bevezetés óta nem látott szinten, 3,5 százalékon vannak az éves kamatlábak, amely azt jelenti, hogy amennyiben idén jól teljesít a szlovák gazdaság, akkor akár az infláció értékénél is magasabb lehet a haszon ezzel a megoldással. Tegyük hozzá gyorsan, a piacon számos más befektetési forma sokkal magasabb éves megtérüléssel kecsegtet ebben az időszakban, igaz, a kockázati tényező is magasabb.

Az ország lakossága viszont egyre nagyobb kedvvel igyekszik aktívan kezelni pénzügyeit, amelyben néhány évvel ezelőtt még komoly lemaradások voltak.

A szakértők szerint ebben a koronavírus okozta járvány hatásai is megfigyelhetők, amikor sokan megtapasztalták, hogy akár egyik napról a másikra bevétel nélkül maradhatnak, így jobb gondolni a jövőre, még ha a megtakarítási lehetőségeik nem is ideálisak. 

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.