2022. július 4., 16:12

Mit szólna, ha 3,50 euróba kerülne egy liter benzin? Ez könnyen előfordulhat

A legnagyobb amerikai bank, a JP Morgan azt prognosztizálja, hogy  a Nyugat által előkészített új szankciók következtében a kőolaj barrelenkénti ára 380 amerikai dollárra növekedhet. Miközben jelenleg az olaj ára nem egész 112 euró körül mozog.

benzin kőolaj üzemanyag
Fotó: TASR/AP

Ha a Brent típusú kőolajat 360 dollárért árusítanák, Csehországban 90 koronába (3,64 euróba) kerülne a gázolaj és a benzin literje. Az amerikai bank ezen előrejelzésére az egyik cseh közgazdász, Lukáš Kovanda figyelmeztetett.

Ha az oroszok valóban visszavágnának, akkor a cseh korona tovább gyengülne a dollárhoz képest, a benzin ára pedig meghaladhatná a 4 eurót is, állítja Kovanda.

Szlovákiában sem lenne más a helyzet. Ha átszámolnánk a kőolaj árának 3,5-szeres emelkedését a szlovák benzin- és dízelárakra, nagyjából 1,7- szeres lenne az emelkedés, mivel a fogyasztási adó és az ÁFA az ár mintegy felét teszik ki. Vagyis, ha a legnépszerűbb benzin és gázolaj manapság 2 euró körüli árban kapható, akkor az új ár csaknem 3,5 euróba jönne ki.

A G7-ek az orosz kőolajra kivetendő új szankciókról tárgyal. Az árát egy bizonyos szinten akarják maximalizálni, miközben azok a tankerek, amelyek az orosz kőolajat magasabb árért szállítják, nem kaphatnának biztosítást. A tankerek biztosítását többnyire nyugati intézmények tartják a kezükben.

Oroszországnak idén jelentős bevétele származik az olajból, aminek az oka háború, amit kirobbantott.

Ha a szankciókra, a benzin árának maximalizálásra visszavágna és napi kőolaj-kitermelését 5 millió barrellel csökkentené, ami az egyik lehetséges forgatókönyv a JP Morgan analitikusai szerint, az olaj árának növekedése miatt költségvetésében nem érezne jelentős negatív különbségeket, állítja Kovanda.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.

Hozzászólások