2024. január 26., 15:09

Mit jelent az új év a pénztárcánk szempontjából?

Január általában sok változást hoz a gazdasági életben, ami a mindennapjainkra is jelentős hatással van. Az óév végén azonban a parlament is aktív volt, konszolidációs intézkedések egész sorát fogadta el. Ezek nagyobbik részét azonban majd csak tavasszal érezzük meg, de így is van mit összegezni.

pénztárca
Fotó: unsplash.com

Az egyik legjelentősebb változás januártól, hogy idén is emelkedett a minimálbér összege, méghozzá jobban, mint amire számítottunk.

A minimálbér
A szakszervezetek és a munkáltatók augusztusban megegyeztek a 2024-es minimálbér kérdésében, amely a jogszabályok értelmében 744 euró lett volna, de a tárgyalások során a két fél 750 eurós minimálbérben tudott egyetérteni. Ez azt is jelenti, hogy a minimál órabér 4,023 euróról 4,310 euróra emelkedett. Rövidebb munkaidő esetén arányosan csökken a havi minimálbér összege.

A szombati munkavégzésért bérkedvezmény illeti meg a munkavállalót, mégpedig a minimálbér óránkénti legalább 50 százalékának megfelelő összegben, ami 2024-ben 2,155 eurót jelent. Vasárnapi munkavégzés esetén a minimális órabér legalább 100 százalékának megfelelő összeg illeti meg a munkavállalót, ami a következő évben 4,31 euró. Tegyük hozzá, idén szeptember 1-je már nem lesz munkaszüneti nap, de mivel vasárnapra esik, így az utóbbi kategóriába kerül majd az aznap dolgozók bérezése. Éjszakai munkavégzés esetén a munkavállaló a minimálbér legalább 40 százalékának megfelelő pótlékot kap óránként, azaz jövőre 1,724 eurót.

Magasabb havi juttatások

Ez év elejétől emelkedett a maximális táppénz is, mivel a maximális napi kivetési alap is nőtt. Amennyiben a biztosított ebben az évben átmenetileg keresőképtelenné válik, a naponta folyósított táppénzének maximális összege 47,16 euró lesz. 30 napos naptári hónapra így legfeljebb 1 414,80 eurót, a 31 naposra pedig 1462 eurót fizet a társadalombiztosító az ügyfelének, ha a havi keresete alapján a maximális összeg jár neki.

A gyermekgondozási támogatás maximális összege 2024-ben napi 64,31 euró. 30 napos naptári hónap esetén a maximális összeg 1929,3 euró, 31 napos hónap esetén a támogatás 1993,6 euróra nő, de ez az összeg is csak a kismamák kis csoportját érinti majd.

Emelkedik az ún. terhességi táppénz is. A leendő anyukák számára ennek legmagasabb összege csaknem 399 euró lesz. A maximális napi összeg ebben az esetben 12,86 euró lesz, ami azt jelenti, hogy a kismamák a 30 napos naptári hónapokban maximum 385,90 eurót kapnak, a 31 napos hónapokban pedig 398,80 eurót.

A maximális napi ápolási díj 2024-ben 47,15 euró lesz. Az ápolási díj összege tehát maximum 660,30 euró, hiszen azt a szociális biztosító a törvény értelmében legfeljebb 14 napig fizeti. Tartós ápolás esetén – amelyet a szociális biztosító a jogszabályi feltételek teljesítését követően legfeljebb 90 napig folyósít – a 30 napos hónapokban 1414,80 euró, a 31 naposokban 1462 euró lesz.

Nem sokkal növekedtek a nyugdíjak
A választások előtt és után is központi kérdés volt a nyugdíjak alakulása. Tavaly a szülői bónusz, majd az új Fico-kormány által juttatott támogatás pluszforrást jelentett, miközben az év közepén a magas infláció miatt is volt már nyugdíjemelés. Ennek következtében a 2024 előtt megítélt nyugdíjak esetében a januári emelés csupán 3,6 százalék volt, hiszen a pénzromlásnak csak a 2023 második felétől számított mértékét vették figyelembe. Idén decemberben kaphatják meg a nyugdíjasok az átlagnyugdíj összegének megfelelő 13. nyugdíjat.
Osztogatás mellett

Eddig csak emelésekről volt szó, de valahonnan el is kellett venni, hogy az emelések forrását előteremtsék. Mivel az államkassza nem bírja szusszal, így például 2024 januárjától 5,5-ről 4 százalékra csökken az alkalmazottak befizetése a második nyugdíjpillérbe. Vagyis az összesen 18 százalékos nyugdíjbiztosításból idén januártól több pénz kerül az állami, első pillérbe. Egyes becslések szerint ez azt jelenti, hogy több mint 1,8 millió jelenlegi megtakarítónak több tíz euróval lesz alacsonyabb a második pillérből származó nyugdíja. Igaz, ezt még nem most kapják meg, de a havi kimutatásokon már érezhető lesz a változás.

Az egyéni vállalkozókat érintő kiadásnövekedések minden évben aktuálisak, így idén is. A nyugdíjbiztosítás minimális összege 200,72 euróról 216,13 euróra emelkedik. Az egészségügyi biztosítás összege több mint hat euróval növekedett volna, immáron 91,28 euró lett volna alapesetben, de mivel az ünnepek előtt elfogadott konszolidációs csomag az egészségügyi járulék 1 százalékos növelését is tartalmazta, így nemcsak a munkáltatók fizetnek majd többet az alkalmazottaik után, hanem az egyéni vállalkozók járulékai is növekednek. A minimális összeg 97,80 euró.
Változások jönnek

A parlamenti választások szeptemberi időpontja miatt az év vége egyébként is turbulensebb volt, mint általában, több intézkedést csak decemberben tárgyaltak, így néhány változás csak később lép hatályba. Viszont már februártól jön egy olyan drágulás, amely százezreket érinthet, hiszen az év második hónapjától csomagonként hozzávetőlegesen 40 centtel emelkedik a dohány jövedéki adója.  Az állam 106 millió euró pluszbevételt vár az intézkedéstől.

Még jelentősebb hatása lesz az áprilistól esedékes emelésnek, amely nagyságrendileg 900 különböző illetéket érint. A drágulás pedig brutális lesz, hiszen 40-125 százalékos emelésről van szó, s az ok, hogy hosszú éveken keresztül az állam nem emelte az illetékeket. Az új autót vásárlóktól 16,50 helyett áprilistól 25 eurót kérnek a rendszámtáblák darabjáért, vagyis kereken 50 eurót.

Drágább lesz az útlevél is. A 16 évnél idősebb személyek esetében a klasszikus harmincnapos határidőn belül elkészülő útlevélért eddig 33 eurót, a 10 napon belül elkészülő úti okmányért 66 eurót, a leggyorsabbért, a 2 napon belül elkészülő útlevélért 99 eurót kért az állam. A változás 50 százalékos emelést jelent majd, sőt, bizonyos esetekben még azt is meghaladja. Áprilistól 50, 100, illetve 150 euróba kerül majd az útlevél.

A változásoknak azonban még nincs vége, hiszen a kormány már jelezte, tervei vannak a gazdasági kihívások leküzdésére. Ehhez azonban forrásokat kell előteremtenie, és nagyon nem mindegy, hogy honnan vesz majd el.

Megjelent a Magyar7 2024/3. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.