2022. november 2., 13:31

Mire veszünk fel kölcsönt? Meg fog lepődni!

A szlovákiai lakosság hozzáállása a kölcsönfelvételhez nem sokat változott a tavalyi évvel való összehasonlításban. Negyven százalékuknak nincs szüksége arra, hogy pénzt kölcsönözzön, 22 százalékuk pedig egyenesen elutasítja azt, derül ki az Ipsos közvéleménykutató intézet legújabb felmérésből, amit az mBank felkérésére végeztek.

Elsősorban az idősebb korosztályhoz tartozók azok, akik elutasítják a hitel lehetőségét.

Kölcsön felvételét a megkérdezettek 38 százaléka fontolgatja. Közülük konkrét célra 29 százaléknyian szeretnének hitelhez jutni, 29 százalék pedig úgy vélekedik, hogy ősszel és télen, bár nem tervezik, hitelt kell felvenniük.

A hitelfelvételre készülők 13 százaléka szeretné konszolidálni kölcsöneit és lehetőség szerint megemeltetni annak összegét. Az eredetileg tervezett kölcsönfelvételi szándékától a felmérésben részt vevők 29 százaléka állt el.

Az állandóan változó gazdasági helyzetre való tekintettel a megkérdezettek csaknem ötöde azt feltételezi, hogy vagy kölcsönt vesz fel, vagy pedig konszolidálnia kell kölcsöneit. Nem egész 30 százalékuk pedig bevallotta, egyik hónapról a másikra él és nem tudja, mit hoz a holnap.

Pozitív hír lehet viszont, hogy a megkérdezettek ötödének van három hónapos megtakarítása (tartaléka), amit nem várt költségek esetén fel tudna használni. Ugyanakkor elgondolkodtató, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben a magasan képzett emberek is kénytelenek a megtakarításaikhoz nyúlni.

A felmérés igazolta, hogy az energiaárak emelkedése a családi költségvetésekre is komoly hatással van, prioritássá válik. A múlt évhez képest ugyanis jelentősen megváltozott a kölcsönök célja.

Azoknak a 11 százaléka, akik ősszel vagy télen nem várt kölcsönfelvételre szorulhatnak, a kölcsönt éppen az éves áram- vagy gázelszámolás kiegyenlítésére, illetve mindennapi szükségleteikre költenék, valamint energiatakarékossági intézkedésekre, mint amilyen a kazáncsere, napelemek és hőszivattyúk vásárlása.

A felmérést augusztus  és szeptember fordulóján online formában végezték, 25-60 év közötti személyek bevonásával.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.