2024. április 19., 16:31

Milyen étolajokat használjunk?

Egyáltalán nem könnyű eligazodni a sokféle étolaj között, a napraforgó-, a repce- és az olívaolaj mellett bőven találunk egyéb izgalmas változatokat, amelyeket érdemes felfedezni. Valószínűleg kevesen tudják, hogy melyik étolaj alkalmas főzésre, sütésre, melyeket használjuk inkább hidegen, saláták készítéséhez, de van olyan is, amelyet önmagában érdemes fogyasztani egészségmegőrzés céljából.

matyó
Galéria
+2 kép a galériában
Matyó László az üzleti részleg vezetője és Nagy György tulajdonos
Fotó: Molnár Anna

Dunatőkésen Matyó László fogad, aki az üzleti részleg vezetője. Elmondja, hogy napraforgó-étolajat gyártanak. A tangazdaság egykor a dunaszerdahelyi mezőgazdasági szakiskolához tartozott, a jelenlegi tulajdonosok ekkor még bérelték, később megvásárolták. 80 alkalmazottjuk van, és birtokolnak egy kisebb tejgyárat is. Az élelmiszerboltok kínálata nagy, és nem árt tisztázni, hogy melyek azok az étolajok, amelyek alkalmasak sütésre vagy főzésre, és minek alapján tudjuk ezt megállapítani – indítom a beszélgetést Matyó Lászlóval.

– Azzal kezdeném, hogy vannak telített és telítetlen zsírsavak vagy olajok, ezen belül pedig egyszeresen, vagyis stabil és a többszörösen telítetlenek. Minél több az olajban az egyszeresen telítetlen zsírsav, annál hosszabban bírja a magas hőfokot. Amennyiben nem alkalmas erre, vagy már elhasználódott egy olaj, bizony akár rákkeltő anyagokat is tartalmazhat. Nagyon fontos tehát egy-egy terméken áttanulmányozni, hogy milyen a zsírsavprofilja. Sajnos, az átlagos napraforgó-étolajok egyáltalán nem alkalmasak magas hőfokon való sütésre, vagyis a rántott finomságok készítésére – válaszolja.

Szlovákiában azonban éppen erre használjuk a megvásárolt étolajok csaknem 90 százalékát, miközben a szakember szerint a szupermarketek polcain található legelterjedtebb napraforgó-étolajok egyáltalán nem alkalmasak például a rántott hús elkészítésére. Vannak azonban az ismert márkáknak is csúcsminőségű termékeik, amelyek alkalmasak a magas hőfokon való sütésre, de azok kicsit drágábbak és nem igazán találhatók meg a boltok polcain.

olaj
Fotó:  Molnár Anna

– A másik dolog, amire oda kell figyelni, az étolaj elhasználódása. Például hogy mennyire nagy egy serpenyő, az olaj milyen része érintkezik a levegővel. 

Matyó László hangsúlyozza, hogy a fritőzben történő sütésnél be lehet állítani a 170-180 celsius körüli hőfokot, illetve a jó minőségű ipari olajsütő gépek már rendelkeznek ún. polárisrészecske-mérővel, ami jelzi az étolaj elhasználódását.

– Ha ez elér egy bizonyos százalékot, mindenképpen le kell cserélni – hangsúlyozza az üzleti részleg vezetője.

A búslaki étolajfajtákról érdeklődöm, kíváncsi vagyok az átlagosnál drágább étolajak tulajdonságaira és a kínálatra.

Magas olajsavtartalmú napraforgóolajokat gyártunk. Ezek több mint 80 százaléka tartalmaz egyszeresen telítetlen zsírsavakat, tehát sütésre és hidegen, salátákhoz egyaránt alkalmas. Hidegen sajtoljuk, bió és nem bió minősítésűeket készítünk, ezen belül pedig természetes „szűz” napraforgóolajat gyártunk.

Ennek jellegzetes íze és illata van, tehát az elkészített étel illatát és ízét is befolyásolja. Vannak fogyasztók, akik ezt nem szeretik, ezért olyan termékünk is van, amelynél „dezodoráljuk” az olajat, vagyis a vákuumos desztilláció során eltűnik a jellegzetes íz és illat, így semlegessé válik.

A búslaki tangazdaság 960 hektárnyi bió szántóföldön gazdálkodik, de vásárolnak is napraforgómagot.

– Az utóbbi években kizárólag szlovákiai termelőtől vettünk – mondja Matyó László és mutatja is a termékeiket.

Eszembe jutnak az őszi, teljesen száraz, megbarnult napraforgótáblák. Állítólag azért permetezik le a napraforgót a betakarítás előtt, hogy gyorsabban érje el a szárazsági fokot, de azt is híresztelik, hogy a biogazda „éjjel permetez”, vetem fel.

– Sajnos az agronómiai nagytermelésben hatékonyabban kell tevékenykedni.  Hogy le lehessen időben aratni a napraforgót, el kell érnie egy bizonyos szárazsági fokot. A biogazdaságban viszont ilyen szereket nem használhatunk, meg kell várni azt az időszakot, amikor természetes módon beérik a termény. Az, hogy a biogazda éjjel permetez, a mi esetünkben nem igaz. Vannak már biótermékek a növényvédelemhez is, például a narancsolaj. Ezenkívül mi mindent bevizsgáltatunk. Ez költséges, de kimutatja az esetleges szermaradványokat – hangsúlyozza László.

Felmerül bennem, hogy vajon az étolajjal is trükköznek-e úgy, mint például a mézzel. Valahol olvastam, hogy az olívaolajat is keverik, hígítják. Megtudom, hogy a Búslakon előállított kiváló minőségű napraforgóolajnak csaknem ugyanolyan az olajsavprofilja, mint az olívának.

–  Próbaként szolgálhat az olívaolajnál, ha 1-2 órára betesszük a hűtőszekrénybe. Ha kissé megszilárdul, akkor eredeti olívaolajjal van dolgunk. Ha folyékony marad, akkor valószínű, hogy hígított, „pancsolt” a termék – mondja.

Az árak alakulása kapcsán Matyó László megjegyzi, most kicsit visszacsúsztak, kedvezőbbek, mint egy éve, de hozzáteszi, hogy az ukrán válság kitörésekor mindent eladtak, ami raktáron volt. Ezután viszont jöttek az olcsó, bizonytalan eredetű ukrán termékek.

– Az olcsó étolaj és a mi étolajunk között óriási volt az árrés, és csak a fanatikusok vásárolták a mi készítményeinket. Most már jobb a helyzet. Próbáljuk felvilágosítani a vásárlókat, mert érdekli őket, hogy honnan származik a termék, és mit tartalmaz – fejezi be a beszélgetést Matyó László.
olaj
Készül az olaj
Fotó:  Molnár Anna
Az Őrségben

Zuhogó esőben érkezem a magyarországi Őrségbe. Gyönyörű, érintetlen természet, vadregényes vidék, kis patakok, mindenütt erdő, bár a dimbes-dombos táj és a szűk utak jócskán megnehezítik a haladást. Végül csak megérkeztem Felsőszerre, a Batha-portára.

– Szerencséje, hogy esik, mert másképpen a szőlőben beszélgettünk volna, ott terveztem be mára a munkát, az pedig még innen 10 kilométernyire van!  – fogad mosolyogva Batha Pál.  Saját készítésű szörppel kínál, majd kisvártatva elmondja, hogy 20 évesen kezdte az olajsajtolást.

Az Őrséget mindig is a tökmagolaj jellemezte, zöld aranyként is emlegették korábban. Otthon saját használatra mi is préseltünk olajat. Amikor elkezdtem a vállalkozásomat, nem volt se földterületem, se berendezésem ehhez. Kezdetben megvettem az alapanyagot, és bérben készítettem el az olajat, majd találtam megfelelő piacot, így fokozatosan bővítettem tevékenységemet. Feleségemmel, szüleimmel együtt gazdálkodunk.

Ma már bővebb a termékkínálatunk, dióból, mákból, szőlőmagból, lenmagból, mogyoróból préselt magolajok, a hagyományos tökmagolaj, valamint a sárgabarackmag-olaj és máriatövismag-olaj is szerepel rajta. Egyik termékünk sem tartalmaz adalékanyagot és tartósítószert, és semmilyen finomítási eljárást nem alkalmazunk – avat be a részletekbe.

Az egészségmegőrzés

Magolajokat az egészség megőrzése érdekében ajánlatos fogyasztani, mondja vendéglátóm, nem pedig akkor, amikor már baj van. Például pirítós kenyérre csepegtetve néhány csepp lenmagolaj vagy tökmagolaj reggelire, pár csepp szőlőmag-olaj meg a vacsorához egészséges lehet. A máriatövisolajat kúraként egy hónapig javasolja fogyasztani.

– Fontos hallgatni a szervezetünkre, ha megkívánunk valamilyen ételt, annak oka lehet. Figyelembe kell venni a szezonalitást is, illetve azt, hogy ahhoz szokott hozzá a szervezetünk, ami a környezetünkben megterem. Hamarosan a nyári időszak következik, ilyenkor pedig a zöldséges salátákhoz kiválóan passzol az olaj!  20-30 évesen még nem gondolunk arra, hogy betegek lehetünk – hangsúlyozza.

Időközben megérkezik az egyik fia, Benjamin, aki 16 éves, hivatásos katona szeretne lenni, és van még két testvére. Az anya, Judit szintén aktív a családi gazdálkodásban.

– Mi, ha színházba akarunk menni, a legközelebbi Szombathelyre három óra az út oda-vissza. Mozgólépcsővel is először Budapesten találkoztak a gyermekeink, hát nagy újdonság volt számukra! Viszont természetközeli életmódot folytatunk, és meggyőződésem, hogy sok előnye van, hiszen könnyebben tudnak alkalmazkodni. Más időzónában is élünk, mint a nagyvárosiak. Mi itt a tyúkokkal kelünk és fekszünk, ott pedig akkor indul el az élet. Amikor Pesten árusítok, tíz után, dél környékén jönnek az első érdeklődők, de aztán éjfélig maradnak és bizony rengetegen jönnek késő este! Gyermekeimnek mindig elmondom, ha nem akarják, nem kell folytatniuk a családi gazdálkodást, azzal kell foglalkozniuk, amit szeretnek, mert azt fogják tudni majd a legjobban csinálni – meséli, majd hozzáteszi, hogy a porta időközben egy étteremmel bővült, ahol a saját farmról származó mangalicából készült ételeket kínálnak.

A 6,5 hektárnyi szabadtartású mangalica- farm ellátása pedig az édesapja feladata.

– Apám már nyugdíjas, igényli, hogy bízzam meg őt munkával, szereti az állatokat, reggel, este megeteti őket, friss levegőn van, mozog is, így nincs ideje megbetegedni – teszi hozzá Pál, aki nemrég volt 45 éves.

olaj
Csepereg az olaj
Fotó:  Molnár Anna
A letűnt rezsim

Az olajokat és a mangalicaszalonnát kóstolgatva vendéglátómmal a múltra is visszatekintettünk.

– Bizony régen nem volt ezen a vidéken nagy jövés-menés, mindenki kizárólag a háztájiból élt, mert nem volt más lehetőség. Mindössze tíz kilométer innen az osztrák határ, és a korábbi másik, a nagy ellenségnek tartott Jugoszlávia (ma már Szlovénia) három kilométernyire van. Kemény vasfüggöny volt itt valamikor. Az őrségi ember önellátásra kényszerült, tudott élelmiszert, ruhát, bútort, házat készíteni, mert itt nem lehetett ezeket megvenni. Több mindenhez kellett értenie. Mi is tartottunk teheneket, míg levittük a tejet a faluközpontba, ami két kilométer a házunktól, minimum kétszer is igazoltattak.

A kocsmáros jelentést adott a kocsmába járókról, ők meg a kocsmárosról gyűjtötték az adatokat. Akkortájt sok szegény ember élt itt, az ’50-es években édesanyámnak a nyár minden napján 10 vödör szamócát kellett szednie, aztán ebből a pénzből mindössze egy darab iskolai köpenyt tudtak neki venni.

Amikor szedte a szamócát, csak ő mehetett az aknamező közelébe, a szüleit közben fegyveresek őrizték – meséli, majd hozzáteszi, ha bárki ide akart látogatni, határmegközelítési engedélyt kellett kérnie. A rokonok is csak így jöhettek például a disznóvágásra. Az is előfordult, ha a vonatban melléjük ült egy idegen ember, leszállíttatták őket félúton és az idegenről faggatták. Az orosz nyelv volt a kötelező az iskolában, bár a német vagy a szlovén hasznosabb lett volna. Ma már szerencsére fellendült a turizmus.

Az olajütés

Vidámabb témával folytatjuk, Pál megkérdezi, szeretnék-e olajütő végzettséget? Majd elmondja, hogy az idelátogatók számára interaktív olajütést kínál, ami bejelentkezés alapján működik, hiszen van ennek egy költsége. Ez mindössze egyórás foglalkozás, ahol az elméleti rész meghallgatása után mindenki maga sajtolhat olajat kézi fapréssel. A tökmagmasszát előkészítik, ehhez ledarálják a tökmagot, kevés vízzel, sóval összekeverik, ezután megpörkölik, majd kipréselik. Végezetül mindenki elviheti, amit sajtolt.

– Vannak 20-30 fős csoportok, de egy orvosokból álló csapat is visszajáró vendég. Nagyon szeretem a nyugdíjasokat is, hiszen velük jól el lehet beszélgetni. Van, aki már tizenkét éve minden évben rendszeresen visszajár. Fontos a jövőnk szempontjából a turizmus, a minőségi termék és szolgáltatás – mondja Batha Pál.
A Ewingok

– Úgy kezdtem vállalkozni, hogy nem volt semmim, csak ötletem. A kereskedelemben dolgoztam, de másra vágytam, arra, hogy ne legyen teher a munka, hanem azt csinálhassam, amit szeretek – mondja csillogó szemmel. Majd kicsit szomorúan arról beszél, hogy bizony sok az irigy ember.

Volt itt egy sikeres család korábban, a Dallas filmsorozat alapján Ewingoknak nevezték őket. Amikor az egyik itteni irigytől megkérdeztem, vajon amikor reggel felébred és elhúzza a függönyét, ég-e a villany a Ewingok istállójában? Igennel válaszolt. És este, amikor jön a kocsmából, kérdeztem tőle, igen akkor is égett-e a villany? Akkor valószínűleg sokat dolgoznak, mondtam neki.  Valahogy én is így próbálok tevékenykedni.

A kilencvenes évek végétől folyamatosan bővítem a vállalkozásunkat, portánkat. 2010-ben csak a portán és egy-egy rendezvényen lehetett hozzájutni termékeinkhez, máshol nem voltak elérhetők. Ha háttal álltam a vevőknek egy piacon, akkor is eladtam mindent. Mindig azzal a céllal mentem, hogy többet áruljak, mint az autóm értéke. Ekkor egy kis pick-up autóm volt, így nem volt nehéz.  Nagyobb járművel már igazi kihívás volt teljesíteni a célt. Egy évben 42 hétvégi napon árusítottam a különféle rendezvényeken. Ezután rájöttem, hogy a gyermekeim hiányolnak, már nem akartam mindenütt ott lenni. Visszaesett a forgalmam a felére, de a ráfordított munka csupán a negyede volt a korábbinak. Ekkor azonban jött az online-világ, azonnal elindítottam a webshopunkat, és az egész országba szállítunk. Új dolgokkal pedig mindig próbálkozom.

A máriatövist eleinte azért ültettem a tök mellé, hogy ne menjen bele, ne okozzon kárt a vad. Mára már sikeres termékké vált a máriatövis magjából készült olaj, és még nagyon sok tervem van – fejezi be a beszélgetést az őrségi Batha Pál.

Megjelent a Magyar7 2024/15. számában.

batha
Galéria
+2 kép a galériában
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.