2021. szeptember 30., 08:59

Miért kerüli el Szlovákiát az Új Selyemút

A Közlekedési Minisztérium támogatási rendszer segítségével szeretné bevonzani az országba a kínai árúval megrakott tehervonatokat. A Szlovák Köztársaság Közlekedési és Építőipari Minisztériuma a Kínából széles nyomtávú vasútvonalon Európába érkező árúk konténereinek szállítására irányuló támogatási programon dolgozik. Az a cél, hogy versenyképes árajánlattal álljanak elő, nem meghaladva a tehervonaton – melyek egyre nagyobb számban érkeznek a Kínából Lengyelországba vezető útvonalon - történő szállítási árakat. 

Dobra
Fotó: a BTS archívuma

 

Erről tájékoztotta a Szlovák Hírügynökséget  a közlekedési minisztérium államtitkára, Jaroslav Kmeť az ukrán határ közvetlen szomszédságában, a bodrogközi Dobra (Tőketerebesi járás ) község  kombinált szállítási állomásán tett keddi látogatása alkalmával.

„ Ezekre a kínai vonatokra - a kombinált szállítási stratégia keretén belül készülő -   közvetlen állami támogatási rendszert tervezünk, ami egy konténerre irányul majd. Hamarosan benyújtunk a kormánynak. A vasúti szállítási útszakaszra is szeretnénk kedvezményt biztosítani, úgyanúgy, ahogy jelenleg ez megadatik a vasúttal történő szállítás esetén."

- mondta az államtitkár.

Szerinte egy konténer támogatási összege 50-200 euró lehet. Az állami támogatási program a jövő évtől léphet hatályba.

Megállapodtunk olyan cégekkel is, amelyek Szlovákiában ilyen szállítást biztosítanak. Hajlandóak engedni az árrésükből, s így akár 50-100 eurós önrészt is átvállalni a támogatás teljes összegéből.  A hétfői nap folyamán, szeptember 27 -én a kínai nagykövettel is tárgyaltunk. A kínai fél úgy készíti elő saját támogatásait, hogy versenyképesek lehessünk Lengyelországgal vagy Magyarországgal

 - mondta Kmeť.

Dobra
Fotó:  a BTS archívuma
A rakodó kapacitása csak 1,5% kihasználtságú

A dobrai rakodó állomás készen áll a Kínából érkező árú széles nyomtávú vonalról való átrakodására. Jelenlegi  kapacitás-kihasználtsága hozzávetőlegesen csupán 1,5 %. A szállítók szerint a Fehéroroszországon keresztül Lengyelországba tartó útvonalon való szállítás jelenleg olcsóbb, mint Ukrajnán keresztül Szlovákiába. Kmeť meglátása szerint mindenképpen meg kell oldani az ár kérdését, konténerenként összesen 200–300 euróval kellene alacsonyabbnak lennie. 

Dobra
Fotó:  a BTS archívuma
A nagy lehetőség

„A Kínából érkező vonatokra nagy lehetőségként kellene tekintenünk. Ez az úgynevezett Új Selyemút, ami egyelőre nem foglalja magába Szlovákiát. Tavaly több mint 50 százalékkal nőtt az út már meglévő szakaszain szállító vonatok száma, így 13 ezer szerelvényről beszélhetünk. Ebből csak néhány tucat halad át Szlovákián. A szlovák kormány feladata, hogy minél több vonat juthasson el a dobrai kombinált rakodó állomáshoz azokból, amik a lengyel Małaszewicze előtt várják az EU-ba jutásukat. Ha a jelenleginél többet sikerülne átirányítani Dobrára, a szlovák szállító társaságok és a szlovák államvasút is nyereséghez juthatna ezáltal." - jelentette ki Kmeť.

A Kína, Kazahsztán, Oroszország, Ukrajna és Szlovákia közötti vasút erőteljesebb kihasználása bonyolult politikai kérdés is.

Az államtitkár szerint ezért a politikusoknak is be kell kapcsolódniuk a témába, megegyezés szükséges és garantálni kell ezt az utat az összes érintett országban. Szerénytelen célként az államtitkár évi 1000 vonat dobrai átrakodását tűzte ki, az eddigi napi 9 megvalósított eset helyett. 

A nagykövetek is jelen voltak

Az államtitkár kíséretében Kína és Ukrajna szlovákiai nagykövete is meglátogatta az említett vállalatot. Sun Li-ťie kínai nagykövet is úgy gondolja, hogy a dobrai átrakodó állomásnak nagy kilátásai vannak a további fejlesztésre. Azt mondta azonban, hogy az árúk Szlovákiába történő szállításának problémáját Kína egyedül nem képes megoldani, ezt minden érintett félnek meg kell tennie.

Ami Kínát illeti, minden erőfeszítést megtesz, hogy motiválja  országa vállalatait, hogy válasszák Dobrán keresztül a szlovák utat. Megpróbáljuk megoldani ezt a problémát minden vonatkozásában .

- mondta. 

Kulcsfontosságú a gazdaságosság és a szállítás sebessége 

A Metrans karbonsemleges logisztikai cégtől  - ami a dobrai rakodó állomás szolgáltatásait használja árúja átpakolására - Martin Koubek megerősítette, hogy a Kínából induló vonatok Lengyelország felé főleg  gazdasági jellegű okból veszik az irányt. A szlovák kombinált rakodó állomás versenyelőnyének tartja a szállítás gyorsaságát.  

A Kazahsztán és Małaszewicze közötti fuvarozási szakasz több száz euróval olcsóbb, mint az Ukrajnán át Szlovákiába tartó út. A második ok az, hogy a legnagyobb társaság, amely az Új Selyemúton szállítást végez - az UTLC, három vasúttársaság – a kazah, az orosz és a fehérorosz - tulajdonában van. Igy természetesen inkább a Fehéroroszországon keresztül történő áramlást részesíti előnyben.

- tette hozzá Koubek.  A Metrans négy tehervonat Kínából Szlovákiába és vissza történő átmenő forgalmának lebonyolítására készül októberben.

Az elmúlt év változásai

A Bulk Transshipment Slovakia (BTS) fuvarozó vállalat a dobrai állomás (TDK) résztulajdonosával, a Cargo Szlovák Vasúttársasággal karöltve 2020 március első napjaiban bonyolította le az első olyan vonat átrakodását, ami az Új Selyemúton szállított árút Európába.  Petra Jamrichová a BTS képviseletében akkor azt nyilatkozta, hogy a szlovákok jelentős lépést tettek a lengyelekkel és magyarokkal a kínai árúért folytatott konkurencia- harcban.  A múlt évvel kezdődően a BTS lett 10 évre az állomás új bérlője, 5 éves választási lehetőséggel. 

Dobra
Fotó:  a BTS archívuma
"A dobrai kombinált rakodó állomás 20 éve működik, és csak lehetőségei kiaknázására vár.  A BTS részvényesi pozíciójából adódóan nemcsak ezt a potenciált kívánjuk felhasználni, hanem piaci érdeklődés esetén annak fejlődését is biztosítani ".

- mondta Ľubomír Loy, a Budamar Logistics igazgatótanácsának tagja és a Budamar Group kereskedelmi igazgatója. 

Üzleti szempontból a dobrai átrakodót a tulajdonváltást követően az új tulajdonosa a BTS többségi részvényesével - a Budamar Logistics társasággal - együtt irányítja. 

 Forrás: TASR

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.