Mi várja 2022-ben a nyugdíjasokat?

2021. július 17., 14:23
ma7 Dunajszky Éva

Több mint 1,4 millió szlovákiai nyugdíjast várnak változások a nyugdíjaikat illetően. Néhány változás már ismert, többet azonban még csak most készítenek elő. Hogy valóban megvalósulnak-e végül, egyelőre nem biztos.

nyugdíjas, idős ember
Fotó: Pixabay.com
Illusztrációs felvétel

Az azonban már most bizonyos, hogy az év végén most is lesz 13. nyugdíj. Januárban várható a nyugdíjak valorizációja, és valamivel magasabbak lesznek az újonnan megítélt nyugdíjak is.

Tavaly első ízben kapták meg a nyugdíjasok a 13. nyugdíjat, a karácsonyi juttatást változtatták át azzá. Először úgy volt, hogy a Smer által javasolt átlagos nyugdíjösszeget kapják meg, azaz körülbelül 460 eurónyi összeget minden nyugdíjas. Végül az új kormány megszavazta a 13. nyugdíjat, amelynek összegét egy hasonló képlet alapján határozzák meg, mint amilyen a karácsonyi juttatások esetében működött. Ha addig nem változik a helyzet, a nyugdíjasok idén is kapnak pluszpénzt, egy havonta 500 eurós nyugdíjat kapó nyugdíjas például 198,50 eurót.

A legjelentősebb változás jövő januártól talán az inflációs nyugdíjvalorizáció lesz, ami jelenleg egy százalékos szinten van. Ha a törvény nem módosul, ez azt jelenti, hogy megnyílnak újra az ollók az alacsony és magasabb nyugdíjasok közt.

2022 januárjától ugyanis megszűnik a kettős módszerű – az ún. nyugdíjasinfláció alapján és a garantált fix összeggel kiszámított valorizálás. Miközben a fix összeget az egyes nyugdíjtípusok havi átlagának 2%-aként számolta ki a szociális biztosító mindig az adott év június 30-ai állapota szerint.

A fix összeg azt biztosította, hogy a kisnyugdíjasok egy garantált minimális összeget kapjanak, ha csak alacsony összegű valorizáció jött ki a nyugdíjukból. Ebben az évben például, ha a szociális biztosító 3,50 eurós valorizációt számított ki nekik a nyugdíjasinfláció alapján, a szóban forgó nyugdíjas a garantált fix összeggel megnövelne 9,40 eurós nyugdíjemelést kapott.

Egy példán szemléltetve az a nyugdíjas tehát, akinek 300 eurónál kisebb volt a nyugdíja, ebben az évben még megkapta a garantált 9,40 eurót. Jövő januártól azonban a nyugdíja csak 1 százalékkal, azaz 3 euróval növekszik, azaz a nyugdíja csak 303 euró lesz.

De további változtatásokat is tervez a pénzügyi tárca.

Alkotmánytörvény-tervezetet terjesztett be ugyanis a méltányos időskori anyagi biztonságról.

A törvény értelmében megreformálnák a nyugdíjrendszer valamennyi pillérét azzal a céllal, hogy javítsák a pénzügyi fenntarthatóságot és növeljék a nyugdíjakat, javítsák az ún. első nyugdíjpillér átláthatóságát, a demográfiai fejlődésre kapcsolódva erősítsék a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát, méltányos valorizációs rendszert és egyéb változtatásokat vezessenek be.

A legfőbb intézkedés, amely a tárca szerint hozzájárul a nyugdíjrendszer hosszú távú fenntarthatóságának javításához, a nyugdíjkorhatár visszaállítása a várható élettartamhoz.

Jelenleg a nyugdíjkorhatár egy táblázathoz kötött, miközben a nyugdíjkorhatár növekedése 2030-ban 64 éves szinten áll meg.

Azt feltételezzük, hogy az automatikus meghosszabbodás során marad az egy évfolyamon belüli azonos nyugdíjkorhatár elve, azaz, hogy az ugyanabban az évben született embereknek ugyanaz legyen a nyugdíjkorhatára”

– áll a javaslatban, amely a nyugdíjkorhatár növekedési ütemét az elkövetkező években évente két hónapos szintre becsüli.

Az alkotmánytörvény javasolja a korengedményes nyugdíjazás alternatív lehetőségét is. Az életkori feltétel és a legalább 15 éves nyugdíjbiztosítási idő elérése alapján való nyugdíjba vonulás mellett az alkotmánytörvény értelmében a biztosított személyek 40 ledolgozott év után korábban is nyugdíjba vonulhatnának.

Kövesse facebook oldalunkat is!