2022. november 10., 13:01

Mi változik a második nyugdíjpillérben? Kérdések és válaszok

A parlament elfogadta a második nyugdíjpillér szabályainak módosítását, amely több változást is hoz a nyugdíjra spórolók életébe. Cikkünkben összefoglaljuk a legfontosabb kérdésekre vonatkozó válaszokat.

Pénz
Fotó: Pixabay.com
Képünk illusztráció

Milyen korosztályt érint a változás?

Azokat a nyugdíjpénztártagokat, akik 1968 után születtek, s jelenleg nem az indexált alapban spórolnak.

Mikor lép életbe a változás?

2023 júliusától.

A változásról tájékoztatást kapok?

2023 februárjáig minden érintetett tájékoztatni fognak.

Van mód arra, hogy továbbra is az eddigi alapokban maradjon a megtakarításom?

Igen, ha az érintett csoportba tartozik, akkor ezt májusig jelezheti a nyugdíjpénztárának.

A változás érinti azokat is, akik először kezdenek a nyugdíjukra takarékoskodni?

Igen, azok, akik 2023 májusától kezdenek el takarékoskodni, már automatikusan a indexált alapba kerülnek.

Hány személyt érint a változás?

A nyugdíjakat kezelő pénzügyi intézmények szerint 1,1 millió szlovák állampolgárt, akiknek jelenleg 5,6 milliárd eurós megtakarításuk van.

Kötelezővé válik a második nyugdjípillérben való részvétel?

2023 májusától a 40 év alatti nyugdíjbiztosítással rendelkezők számára igen. Két éven belül a belépéstől azonban ki is léphetnek, a belépéstől számított 180 napon belül pedig maguk választhatnak igényeik szerint nyugdíjpénztárat. Ha nem választanak, akkor a Szociális Biztosító választ nekik a pénztárak abc-sorrendje alapján, de ezt az intézményt később megváltoztathatja a takarékoskodó.

Változik a nyugdíj kifizetésének módja is?

Igen, ez a változás 2024-től lép érvénybe. A megspórolt összeg egyik része ún. programozott módon kerül kifizetésre, ennek hossza az átlagéletkor függvényében lesz meghatározva a nyugdíj kezdetéhez képest. A megtakarított összeg másik fele pedig továbbra is növekedhet az alapokban, s a programozott időszak végén ebből vásárolható meg az élethosszig tartó nyugdíj. Az egyszeri kifizetés módjának feltételei még pontosításra várnak, de ennek adóterhei lesznek.

Csökken a nyugdíjpénztáraknak fizetett illetékek mértéke is?

2023. januárjától ezen a téren is változásra számíthatunk, két illeték ugyanis megszűnik, de a nyugdjípénztárak magasabb összeget számlázhatnak a nyugdíjalapok kezeléséért. A tárca elemzése szerint viszont így is csökken az illetékek mértéke, amely hosszabb távon növelheti a megtakarított összeget.

Növekedik a rendszerbe befolyó jövedelemrész aránya?

Eddig a havi a bruttó keresetünk 5,5% került a második pillérbe, de jövőre már 5,75 százalék, 2024-ben pedig 6 százaléknak kellett volna a rendszerbe kerülnie. A változást viszont jegelték, s az elkövetkező években is a bérünk 5,5 százaléka kerül majd a nyugdíjpénztárak által kezelt alapokba.

Miért vezetik be a változásokat?

A munkaügyi minisztérium szerint a változás jókora változást hoz a megtakarított pénzmennyiség szintjén, vagyis a második pillérben lévő személyek nyugdíja akár több mint a felével is növekedhet az elkövetkező évtizedekben?

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.