2021. szeptember 30., 18:42

Mélyebben a zsebünkbe kell nyúlnunk, ha ingatlant szeretnénk vásárolni

Továbbra is emelkedik Szlovákiában az ingatlanok ára. Ennek egyik legfőbb oka a kínálat hiánya. Elsősorban a fővárosban mutatkozik jelentős hiány az eladó lakásokban, a kereslet itt többszörösen felülmúlja a kínálatot.

új lakások
Fotó: TASR
És a helyzet az elkövetkező két-három évben csak tovább romlik. A lakásárak továbbra is emelkedni fognak, és hamarosan eljutunk abba a fázisba, hogy egyes emberek nem engedhetik meg majd maguknak, hogy Pozsonyban lakást vegyenek”

– figyelmeztetett a helyzetre Pavol Kožík, a Proxenta társaság igazgatója. A szakember szerint a megoldás a bérlakások építése lenne, ehhez azonban hiányoznak a megfelelő jogszabályok, no meg a politikusok gyakorlati lépései is.

A lakhatás megfizethetőségének fokozatos romlását Pozsony megyében az elmúlt két évben a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) szerint a lakásár-megfizethetőségi index adatai is megerősítik. De ez még mindig jobb, mint a hosszú távú átlag, amihez az alacsony kamatok jelentős mértékben hozzájárulnak.

A jegybank szerint az ideális módszer az ingatlanárak folyamatos emelkedésének lassítására a piac kínálati oldalának megerősítése lenne, például a bürokrácia csökkentésével vagy az építési feltételek egyszerűsítésével.

„Különösen a bérlakások támogatása bírna nagy hozzáadott értékkel. A több bérlakás enyhíthetné a kereslet nyomását” – véli Peter Majer, az NBS szóvivője.

Nagy vásárlási láz – óriási kereslet az új épületek iránt

Kožík szerint még biztosan nem értük el az árplafont.

Az ingatlanárak növekvő tendenciáját még a koronavírus-járvány sem tudta megállítani. A nagy vásárlások fázisában vagyunk”

– jelentette ki a szakember hozzáfűzve, több a jóváhagyott lakás, mint az újonnan engedélyezett.

„A főváros önkormányzat tavaly kevesebb mint 2000 kötelező érvényű állásfoglalást adott ki új ingatlanokra. Ez a kereslethez képest rettenetesen kevés, ami 10 ezres szinten van. És a helyzet még rosszabb lesz. Két-három év múlva kritikus állapotba kerülünk az ingatlanpiacon” – mondta Kožík.

Peter Ondrovič, a Lexxus ingatlancég kockázatkezelője és ingatlanár-értékbecslője nem számít arra, hogy a pozsonyi lakásárak jelenleg csökkennének.

Éppen ellenkezőleg, az árak növekedése folytatódni fog, bár a növekedésük dinamikájának jelentős visszaesésére számítunk. Ennek fő oka az új ingatlanok iránti erőteljes kereslet, amely még mindig magasabb, mint a kínálat. A keresletet elsősorban a jelzáloghitelek történelmileg legalacsonyabb szintű kamatai segítik”

– jegyezte meg hozzátéve, hogy a saját tulajdonban lévő lakás jelenleg már többek számára nem elérhető.

„Személy szerint én nem látom olyan drámaian a pozsonyi helyzetet, hogy kritikus ingatlanhiányról kellene beszélnünk. A jelenlegi probléma nagyrészt a folyamatok körében érintett több fél összeférhetetlenségének az eredménye” – tette hozzá azzal, hogy a megoldás olyan új típusú ingatlanok lehetnének, amelyek Pozsonyban hiányoznak, mint pl. a tetőtéri vagy az egyedi irodahelyiség.

A 365.ban elemzője, Jana Glasová szerint

Pozsonyban és a környékén a legdrágábbak az ingatlanok, ahol az áruk eléri a 2787 eurós négyzetméterenkénti árat.

A pozsonyi régió ingatlanárainak jelentős negyedéves és éves növekedése csak a főváros ingatlanpiacának problémáját tükrözi. A gond az, hogy az ingatlankínálat tekintettel a meglévő keresletre itt nagyon alacsony” – jelentette ki a SITA hírügynökségnek a szakember. Véleménye szerint az alacsony kamatok és az építőanyagok egyre emelkedő ára is felfelé nyomja az ingatlanárakat.

Az árak még tovább emelkednek

„Tekintettel ezekre a tényezőkre, arra számítunk, hogy a pozsonyi régió ingatlanárai tovább emelkednek, de növekedési ütemük idővel fokozatosan lelassulhat. Természetesen ezzel összefüggésben az átlagbért kereső polgárok számára a lakások elérhetősége csökkenni fog a fővárosban, mivel a lakásvásárlás – különösen egy új építésű lakásé – anyagilag viszonylag megterhelő lesz” – fogalmazott az elemző.

Véleménye szerint ebből a helyzetből a kiindulópontot a megfizethető ingatlanok nagyobb ütemű építése jelenthetné – mindenekelőtt a fővárosban és a környékén.

Csak a nagyobb kínálat képes részben lefelé nyomni a pozsonyi ingatlanárakat. Az egyik megfelelő megoldás erre a fejlesztők és az új projektjeik adminisztrációjának egyszerűsítése lenne. Ez elősegíthetné az építkezés felgyorsítását”

– zárta Glasová.

A Szlovák Nemzeti Bank szerint a lakóingatlanok árai idén szinte minden fejlett gazdaságban emelkednek, Szlovákiában ezt a növekedést más tényezők is befolyásolják, az építőanyagok jelentős növekedése mellett például a gyenge kínálat is. „A fő ok az alacsony kamatok és a megtakarítások jelentős növekedése a lezárások idején” – mondta Peter Majer, az NBS szóvivője. Mint mondta, a jelenlegi helyzet nem szokványos abban az értelemben is, hogy a járvány második hulláma utáni gazdaságnyitás után az ingatlanpiac keresleti oldalán jelentősebb a fellendülés, mint a kínálati oldalon. Véleménye szerint az árnövekedésre nehezedő nyomás még a tavalyinál is nagyobb.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.