2022. november 16., 14:25

Megvan, mennyit fizetünk jövőre a háztartási villamos energiáért

Jövőre 5,79 terawattóra nukleáris forrásból származó háztartási villamos energiát kellene szállítania a Szlovák Villamosműveknek megawattóránként meghatározott 61,20 eurós áron - derül ki a kormány által elfogadott dokumentumból. A végső, fizetendő összeg ennél valamivel nagyobb lehet, 67,32 euró.

energia
Fotó: Pixabay
A kiszolgáltatott fogyasztók esetében a villamos energia piaci árának jelenlegi szintjét figyelembe véve a jelenlegihez képest az ár extrém emelkedést jelentene. A jelenlegi piaci árak alakulását figyelembe véve, a lakossági villamos energia végső árának emelkedése intézkedések nélkül 235 százalékot is nőhetett volna"

– mutatott rá a gazdasági minisztérium az anyagról szóló előterjesztésben.

A tárca szerint nagy annak a kockázata, hogy jelentősen megnő azoknak a háztartásoknak az aránya, amelyek sem előlegek, sem az energiaszámlák formájában nem tudnak eleget tenni a kötelezettségeiknek.

A kormány annak ellenére hagyta jóvá az általános gazdasági érdekről szóló javaslatot, hogy az Európai Bizottság még nem hagyta jóvá a fix áron történő villamosenergia-szolgáltatási szerződést,

amelyet a Szlovák Villamosművekkel aláírt memorandum alapján készített el a gazdaságügyi minisztérium.

„Az Európai Bizottság több tárgyalást követően alapvetően beleegyezett abba, hogy ezt az anyagot jóváhagyásra a szlovák kormánynak benyújtsák, azzal a feltétellel, hogy a szerződésben szükséges módosítások elvégzése után a javasolt megoldás nem tartalmazza az állami segítséget, és így az Európai Bizottság szempontjából elfogadható lesz” – közölte a minisztérium.

A villamos energia ára a Szlovák Villamosművekkel kötött szerződésből ered, ebben 61,2 euró/megawattórában határozták meg a villamos energia árát, ehhez még az Árszabályozási Hivatal rendelete szerint egy 10 százalékos együttható párosul,

így lesz a háztartásoknak szánt villamos energia ára 67,32 euró.

A kormányhatározat értelmében az 5,79 terawattórás villamosenergia-mennyiséget további 0,03 terawattórával kell majd növelni 2023 minden naptári hónapjában azt követően, hogy üzembe helyezik a mohi atomerőmű harmadik blokkját.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.