2022. május 3., 16:06

Megállíthatatlanul drágul az üzemanyag! Mikor lesz ennek vége?

A töltőállomásokon hetente írják át a benzin- és gázolaj árakat. Folyamatosan emelkedik az üzemanyagok ára. A gázolajért hamarosan soha nem látott árat fizethetünk. A következő hetekben sem lesz árcsökkenés, épp ellenkezőleg, még mélyebben nyúlhatunk a bukszánkba tankoláskor.

üzemanyag tankolás benzin
Fotó: Pixabay

Áprilisi első felében hosszú idő után csökkenni kezdett az üzemanyagok ára, 1,70 cent alatt volt, az autósok pedig elkezdtek reménykedni abban, hogy ez a trend folytatódik. Az árak azonban ismét megindultak felfele.

Az ok a kőolaj magas árában és a dollár erősödésében keresendő az euróval szemben, vagyis több eurót kell fizetni a benzinért.

A gázolaj terén még rosszabb a helyzet. Drágább, mint a benzin, még annak ellenére is, hogy alacsonyabb a jövedéki adója. Az ok, hogy kevés az üzemanyag az európai piacon, bár csökkent a kőolaj ára, a nagykereskedelmi árak nem változnak, tartják magukat.

Árcsökkenésben ne reménykedjünk!

A legtöbb töltőállomáson a benzin ára 1,76 euró körül mozog. A gázolajé pedig 1,80 körül jár. És ez az a határ, amit hamarosan át is léphet a szakértők szerint.

Az orosz-ukrán háborúban nincs elmozdulás, az államok a kőolajat más országokból szerzik be, nem az oroszoktól. Ez pedig ez erősödő dollárral együtt felhajtó erővel bír az üzemanyagok árára.

Legalább májusban még ez a helyzet lesz a jellemző. Fokozatosan azonban nőni fog az üzemanyag-import és némileg csökken a fogyasztás a magas árak miatt.

A jelenlegi turbulens időszakban nagyon nehéz előrejelezni a trendeket, a szakértők két forgatókönyvet tudnak elképzelni.

Nyáron normalizálódhat a helyzet, az árak 5 centtel csökkenhetnek nyár végéig. Kockázatosnak látszik a teljes elzárkózás az orosz kőolaj behozatalától. Ez esetben akár 10 centes áremelkedéssel is számolni kell, és az árak csak év végén normalizálódnának.

Jelenleg legolcsóbban Magyarországon tudunk tankolni, ahol júliusig szabott ára van a benzinnek. Egy liter benzin nagyjából 1,30 euróba kerül.

Bár ez nagyon attraktív intézkedés, a töltőállomásoknak gondot okoz, több már tönkre is ment közülük. A szakértők úgy vélik, hogy az intézkedés feloldása után az üzemanyagárak rakétasebességgel fognak emelkedni.

Megéri tankolni Lengyelországban is, ahol körülbelül 30 centtel olcsóbb az üzemanyag, mint nálunk, a hozzáadottérték-adó csökkenése miatt.

A csehek is hoztak intézkedéseket az üzemanyagárak kordában tartása miatt, de a mostani árak még így is magasabbak, mint Szlovákiában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.