2023. június 1., 19:45

Még soha nem mértek ilyen alacsony munkanélküliséget

Rekordalacsony szintre csökkent a munkanélküliségi ráta az euróövezetben áprilisban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtöki jelentése szerint.

 

 

munkanelkuliseg-2019jun.jpg
Fotó: Archívum

Áprilisban az euróövezetben az elemzői várakozásokkal összhangban 6,5 százalékra csökkent a szezonálisan kiigazított munkanélküliségi ráta, miután márciusban és februárban a januárival megegyező 6,6 százalékot regisztráltak. 

A 6,5 százalékos euróövezeti adat a legalacsonyabb az összehasonlító statisztikák vezetésének 1995-ös kezdete óta. Egy évvel korábban 6,7 százalékos volt a munkanélküliségi ráta az euróövezetben.

Az Európai Unió munkanélküliségi rátája március után áprilisban is 6,0 százalék lett. Egy évvel korábban, 2022 áprilisában 6,1 százalékon állt a mutató.

Az Eurostat jelentése szerint 13,028 millióan voltak munka nélkül áprilisban az Európai Unióban, ebből 11,088 millióan az euróövezetben. Az előző havihoz képest 18 ezerrel csökkent a munkanélküliek száma az EU-ban, és 33 ezerrel esett az euróövezetben. Az egy évvel korábbihoz képest az állástalanok száma 212 ezerrel csökkent az EU-ban, és 203 ezerrel az euróövezetben.

A 25 év alattiak munkanélküliségi rátája az euróövezetben 13,9 százalékra csökkent az előző havi 14,0 százalékról, az EU-ban pedig 13,8 százalékos volt áprilisban a márciusi 14,0 százalékot követően.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a legmagasabb munkanélküliségi rátát Spanyolországban (12,7 százalék), Olaszországban (7,8 százalék) és Franciaországban (7,0 százalék) regisztrálták áprilisban, míg a legalacsonyabb arányt Németországban (2,9 százalék) jegyezték.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.