2021. szeptember 25., 14:44

Még drágábban fognak épülni az autópályák

Az építőanyagok árának növekedése nem csupán a magánszemélyeket és a cégeket érinti, hanem az állami szektort is. Nyilvánvalóvá vált, hogy a Szlovákiában egyébként is nagyon lassú ütemben növekvő útszakaszok a korábbinál is nagyobb pénzmennyiséget emésztenek majd fel.

autópálya építése
Fotó: TASR

A Nemzeti Autópálya-kezelő Társaság (NDS) hivatalos közleménye szerint a jelenlegi autópályákat érintő építkezések esetében 40 millió euró plusz költség merülhet fel, legalábbis az építtetők ekkora növekedést jeleztek.

Az NDS szóvivője ezzel kapcsolatban elmondta, jelenleg is elemzik, a szerződési keretek milyen változtatást engednek meg és a közbeszerzési eljárás feltételeinek ezek hogyan felelnek meg, vagyis van-e lehetőség a növekvő költségek finanszírozására, s ha igen, hogyan.

Az elemzők szerint az építőanyagok növekedése több más állami projektre is hatással lesz, tehát a járvány okozta nehéz helyzetben további kihívás vár a kormányra, hogy miként szerezzen forrást ezekre, amikor már így is jelentősen növekedett az ország eladósodottsága.

Megosztás
Címkék