2021. április 14., 11:41

Matovič lesöpörte az összes javaslatot a Koalíciós Tanácsban - joga van hozzá

A koalíciós pártok klubjai hétfőn az új törvénymódosításokról tárgyaltak, azokról amelyeket a legközelebbi parlamenti ülésre szántak volna. Amint később kiderült, Igor Matovič mindegyik javaslatot megvétózta, azzal, hogy pénzügyminiszterként jobban meg szeretné vizsgálni a javaslatokat. Azokat is megvétózta, amelyet a saját klubjának, az OĽANO képviselői nyújtottak be.

Fotó: TASR/AP

Újabb támadási felületet nyitott Igor Matovič volt kormányfő, jelenlegi pénzügyminiszter hétfőn a koalíciós tanácsban. Amúgy is forr a hangulat a Szputnyik vakcinák körül, támadják a moszkvai és budapesti útját, legújabban azzal lehet majd támadni, hogy pénzügyminiszterként újabb tárcák dolgába akarja beleütni az orrát. Azzal támadják, hogy

kizárólagosan ő szeretne dönteni az állami források szétosztásáról.

A jelenlegi feszült helyzetben még ülhetne is ez a vád, viszont

egy normális kormány működésénél teljesen megszokottnak kellene lennie, hogy a pénzügyminiszter minden esetben átvizsgálja minden tárca összes javaslatát, főképp azoknak a költségvetésre gyakorolt hatásait.

A jelenlegi koalíciós tanács nem a megszokott formában zajlott. Általában a pártelnökök, illetve a frakcióvezetők együtt tekintik át a benyújtandó törvényjavaslatokat, illetve a politikai kérdéseket. Hétfőn viszont külön üléseztek a pártelnökök és külön a frakcióvezetők.

Míg a pártelnökök a politikai kérdésekről tárgyaltak, a frakcióvezetők a legközelebbi parlamenti ülésre szánt törvényjavaslatokról.

A frakcióvezetők tárgyalásán néhány javaslatot elvetettek, néhányat jóváhagytak. Végül a két csoport összeült, ahol Igor Matovič az összes törvényjavaslatot elvetette, azzal az indokkal, hogy részletesen át szeretné tanulmányozni a javaslatokat.

A vétót bármely koalíciós partner alkalmazhatja, viszont az eddig nem fordult elő, hogy az összes javaslatot megállítsa valaki, sőt, a saját műhelyből származó javaslatokkal együtt. Az időzítés azért is kényes, mert ahhoz, hogy a legközelebbi parlamenti ülésre kerülhessenek a javaslatok, még péntekig el kellene juttatni az indítványokat a Nemzeti Tanácsba.

A koalíciós partnerek egyelőre visszafogottan reagáltak Matovič vétóira, úgymond respektálják a koalíciós partner döntését, vagy nem kommentálták azt.

A pártelnökök a politikai kérdéseket tárgyalták, Matovič moszkvai és budapesti útját, illetve külön figyelmet szenteltek Gyimesi György kijelentésének. Az eredményről viszont nem tájékoztattak.

Egyesek aggódva figyelik, hogy a volt kormányfő a Szputnyik kérdésen túl, ami az egészségügyi minisztérium hatásköre,

a kezeibe venné az előkészítési fázisban lévő támogatási sémát amivel a koronavírus-járvány sújtotta embereknek nyújtanának segítséget.

Ez az egyik követelése volt a kormányválság idején a Sme Rodina pártnak, amely felügyeli a munka és szociális minisztériumot. A pénzügy azzal venné el ezt a témakört a minisztériumtól, hogy pénz folyósításáról van szó.

Milan Krajniak munkaügyi miniszter a hatáskör átadását különösen nem ellenzi, Véleménye szerint

mindegy ki csinálja, az a lényeg, hogy a támogatás eljusson az arra rászorulónak.

Matovič miniszterként amúgy is megjelent már az idegenforgalmi- és gasztroágazatnak nyújtott támogatás kibővítésének bejelentésénél, és a hírek szerint felvállalná az univerzális kártérítési törvény agendáját, amelyet a gazdasági miniszter Richard Sulík próbált átültetni.

A történések, úgy tűnik, arról szólnak, hogy míg eddig a pénzügy igazából nem koordinálta a járványügyi intézkedések ágazati ténykedéseit, nem vizsgálta még a kincstár szempontjából sem, most átesve a ló másik oldalára, mindent a kezében szeretne kaparintani, az „ambiciózus” új minisztere vezényletével.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.