2021. január 12., 10:58

Lehet, Brüsszel elutasítja a szlovák reformok egy részét? - A pénzügy cáfolja ezt

A Grant Thornton tanácsadói társaság véleménye szerint, az Európa Bizottság elutasítja a gazdasági mentőcsomag lehívásához szükséges szlovák reformprogram egy részét, amit december 22-án juttatott el Brüsszelbe Eduard Heger, szlovák pénzügyminiszter. A Bizottság kifogásai a Grant Tronton szerint, elsősorban a Zöld gazdaság fejezet intézkedéseit érinthetik, amelyek nem eredményeznék a széndioxid-kibocsátás megfelelő csökkenését, és hiányzik a program gyakorlati átültetése. A pénzügyminisztérium mindezt cáfolja.

A Grant Torton figyelmeztet, hogy

a reformprogram átvilágításánál az intézkedések egy részét azért fogja elutasítani, mert nincsenek összhangban a gazdaságmentő csomag alapelveivel. A Bizottság vizsgálni fogja, hogy az országok által benyújtott reformprogramok mennyire orvosolják a koronavírus által leginkább érintett ágazatok gondjait, és hogy mennyiben járulnak hozzá a jövőbe mutató strukturális reformcélok eléréséhez.
A szlovák gazdaságmentő reformprogramban a Zöld Gazdaság fejezet az 5,8 milliárd eurós csomag 37 százalékát érintik, és egyik célja, hogy a CO2-kibocsátást az 1990-es szint 55 százalékára csökkentsék. A CO2-kibocsátás legnagyobb felelőse Szlovákiában is az energetika, az ipar és a közlekedés-szállítmányozás.

A Grant Torton szerint, bár a reformcsomag érinti ezeket a területeket, de nem egyértelmű, hogy akár elméletileg is ezek az intézkedések képesek lesznek-e ekkora mértékű kibocsátás-csökkentésre.

Az Ipar Dekarbonizációja című fejezet, szerintük teljesen elégtelen, bár lett volna lehetőség, hogy kibocsátás-csökkentő intézkedéseket javasoljanak. Hiányoznak a részletes, konkrét intézkedések amelyek ezt a célt szolgálnák.

A Grant Torton hiányolja a reformcsomagból a zöld adók és támogatások használatát, ahogy a szankciókat is azon vállalatokkal szemben, amelyek nem teljesítik a célokat. Ezeket az eszközöket ugyanis több tagország is beépíti a jogrendjébe.

A Grant Torton szerint a Vállalkozói Környezet Javítása című fejezet csak a közbeszerzésre és az építkezési eljárásra koncentrál, miközben a szlovákiai vállalkozói környezet több rendszerszintű hibával küzd.

Javasolják is, hogy ebben a fejezetben komplexebb intézkedések kellenének, mint például a munkaerőköltségek adó- és járulékcsökkentése, vagy az államigazgatás hatékony digitalizációja.

A pénzügyminisztérium cáfol

A Pénzügyminisztérium alapvetően elutasítja a Grant Thornton társaság állításait.

A nyilvánosságra hozott állításokat félrevezetőnek tartják, amelyek sértik a kormány azon erőfeszítéseit, hogy olyan minőségi reformtervet készítsenek, amely a legjobban ötvözi a zöld gazdaságra és a dekarbonizációra vonatkozó európai követelményeket.

A pénzügy hangsúlyozza, hogy intenzíven tárgyal az összes lépésről a Bizottsággal, mind a technikai, mind a legmagasabb politikai szinteken. A december 22-án elküldött reformcsomagot ez elkövetkező hetekben fogják a brüsszeli szakértőkkel megtárgyalni.

A minisztérium szerint Szlovákia előrehaladott állapotban van a gazdaságmentő csomag előkészítésében, hiszen eddig az EU-tagországoknak csupán az egyharmada nyújtotta be a reformtervét, és több tagországban még a tervekkel kapcsolatos technikai egyeztetések, párbeszédek sem indultak el. A pénzügy hangsúlyozza, hogy ez az elmúlt 15 év legnagyobb reformcsomagja, olyan igyekezet, ami évek óta hiányzott a szlovák gazdaságpolitikából, és mindezt rekordidő alatt sikerült összeállítani.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.