cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. december 14., 17:28

Lassul az infláció tempója! Van, amihez már olcsóbban juthatunk hozzá, mint tavaly

Jó hír, hogy tovább fékeződik az infláció. És immár kilencedik hónapja egymás után. A fogyasztói árak novemberben 6,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly ilyenkor. Az áremelkedés mértéke minden egyes hónapban átlagosan egy százalékponttal lassul.

étolaj
Illusztrációs felvétel
Fotó: pixabay.com

Az élelmiszerek ára tavaly ilyenkorhoz képest 7,6 százalékkal nőtt, de a növekedés tempója ezek esetében is már nyolc hónapja csökken.

Nem egyformán változik azonban az egyes élelmiszerek ára. Kétszámjegyű áremelkedés csak négyféle terméknél fordult elő, mégpedig a kenyér és gabonatermékeknél, a zöldségnél, a cukornál és édességeknél, valamint jelentősen drágultak a fűszerek és az ételízesítők is. Ellenben az étolajért és a zsiradékokért 7,8 százalékkal kevesebbet fizettünk idén novemberben, mint tavaly.

Kevesebbet perkálunk az energiáért és lakhatásért is

Az áremelkedés mértéke itt is csökkenő tendenciát mutat, 5,2 százalékosra esett vissza. Jó hír, hogy tovább fékeződik az infláció. És immár kilencedik hónapja egymás után. A fogyasztói árak novemberben 6,2 százalékkal voltak magasabbak, mint tavaly ilyenkor. Az áremelkedés mértéke minden egyes hónapban átlagosan egy százalékponttal lassul, ami 2021 vége óta a legalacsonyabb érték.

A lakhatási költségek legjelentősebb tételei – az elektromos áram, gáz és egyéb tüzelőanyagok – árának évközi emelkedése is lassul, már február óta. Erre hatással van a szilárd tüzelőanyagok és hőenergia árának tompított emelkedése.

Az egyetlen terület, ahol 0,2 százalékos árcsökkenés következett be, az a közlekedés, ami az üzemanyagárak csökkenésének tudható be. Idén novemberben a gázolaj és a benzin ára 7,5 százalékkal volt kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban.

2023 első tizenegy hónapjában a fogyasztói árak évközi emelkedésének mértéke 11 százalék volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.