2022. november 24., 11:16

Közzétette energiaárait az első szolgáltató. A gáz akár 40 százalékkal is drágább lehet

Elsőként Szlovákia legnagyobb alternatív energiaszolgáltatója, a Magna Energia tette közzé a jövő évi energiaárakat.

energia
Fotó: unsplash.com

A Magna ügyfeleinek megawattóránként 75,5 eurót kell fizetniük az áramért, plusz ehhez az összeghez hozzá kell számolni még a szállítási és elosztási díjakat. Az alternatív beszállító 2023-as évre szóló új árait még nem hagyta jóvá a Hálózati Szabályozási Hivatal (ÚRSO), aki a kérdésben az utolsó szót kimondja, írja a pravda.sk portál.

A gáz esetében a lakossági számlák nem emelkedhetnek több mint 40 százalékkal az idei évhez képest.

A Magna összesen több mint hétezer háztartást lát el energiával.

Magna szeretné megnyugtatni a kedélyeket

A Magna két okból tette közzé az árakat. Az első, hogy betartsák a törvényes 30 napos határidőt, amely értelmében minden szállítónak legkésőbb 30 nappal az érvényesség előtt közzé kell tennie új árlistát. A második ok a cég vezérigazgatója, Martin Ondek szerint a kedélyek megnyugtatása volt.

Elmondása szerint nagyon sok telefont kapnak az ügyfelektől, akik az energiaszámlák új árlistájáról érdeklődnek. A Magna a Szlovák Villamosművek villamosenergia-árplafonjára támaszkodik.

A piacon minden szolgáltató kapott ígéretet a kormánytól arra, hogy a Szlovák Villamosművektől kedvezményes áron kapnak áramot a háztartások számára.

Ez annak az év eleji memorandumnak az eredménye, amelyben Igor Matovič pénzügyminiszter Richard Sulík akkori gazdasági miniszterrel közösen a Villamosművek vezetésével megegyeztek. A memorandumtól a szerződés érvényességéig azonban még hosszú az út. A szerződést jelenleg Brüsszelben vizsgálják, hogy az megfelel-e a szabályoknak.

A kormány több tagja azt állítja, hogy az állam korlátozza a háztartások hő-, áram- és gázárait. Milan Krajniak minisztere megerősítette, hogy erre a költségvetési tervezetben is elegendő forrást különítettek el. Szerinte a kormány december elején tesz közzé konkrét számokat.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.