2020. április 9., 10:14

Koronavírus kontra vállalkozók

A koronavírus az egészségünk mellett a gazdaságunkat, illetve vállalkozóinkat is fenyegeti. A bizonytalanság általában kétségbeesett megoldásokat eredményez. Ezt kívánja megelőzni a kormány. Ennek érdekében két segélycsomagot fogadott el.

Fotó: TASR

Az első csomag főleg a kis és középvállalkozókra vonatkozik.

Ennek kedvezményezettjei azok a munkáltatók, akik a meghirdetett rendkívüli állapot során kötelezően zárva tartanak vagy korlátoltan üzemelnek és nem bocsátják el az alkalmazottjaikat.

Tehát az alkalmazott nem végezheti el a munkát. Ebben az esetben a munkáltató köteles a havi átlagbér 80%-át kifizetni az alkalmazottnak, majd ezt az összeget (maximum 1.100 euróig) kérvényezheti az államtól, mint támogatást.

A második csomag az egyéni vállalkozókat érinti (kivéve azok, akik a vállalkozásuk mellett alkalmazva is vannak, vagy visszaadták a vállalkozói engedélyüket).

Amennyiben ezen személyek a rendkívüli állapot alatt szüneteltetik a vállalkozásukat, vagy csökken a jövedelmük, állami támogatást igényelhetnek az jövedelemcsökkenés arányától függően:

Jövedelemcsökkenés

Márciusi támogatás

Támogatás áprilistól

Kevesebb mint 20%

0 euró

0 euró

20% - 39,99%

110 euró

180 euró

40% - 59,99%

184 euró

300 euró

60% - 79,99%

257 euró

420 euró

80% felett

331 euró

540 euró

A jövedelemcsökkenést három fajta módon lehet bizonyítani:

  1. Az adott havi jövedelem viszonyítása ugyanazon adott tavalyi (2019) hónap jövedelméhez
  2. Az adott havi jövedelem viszonyítása a 2019-es év átlag havi jövedelméhez (csupán azon vállalkozók esetében, akik 2019-ben egész évben vállalkoztak)
  3. Az adott havi jövedelem viszonyítása a 2020 februári jövedelemhez (azon vállalkozók esetében, akik a tavalyi év egy részében vállalkoztak csupán, de legkésőbb 2020.02.01-ig elkezdtek vállalkozni.)
A kérvényeket mindkét esetben a https://www.pomahameludom.sk honlapon lehet megtalálni, majd a kitöltés után elektronikus úton kell kézbesíteni a helyileg illetékes munkaügyi hivatalba. A nyomtatványok kitöltése viszonylag egyszerű. Szeretném felhívni a figyelmet arra, amennyiben valaki valótlan adatok alapján kérvényezi a támogatást, annak büntetőjogi következményei is lehetnek.

A következő intézkedés azon munkáltatókat és vállalkozókat fogja érinteni, akiknek csökkent a bevétele és nem tudnak munkát biztosítani az alkalmazottjuknak. Ennek részleteit április 13-án hozzák nyilvánosságra. Továbbá a nagyvállatokkal is még zajlanak a tárgyalások.

A szerző az MKP jogász szakpolitikusa, az MKP Ügyvivő Elnökségének tagja

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.