2023. április 25., 13:11

Ön kidobja vagy megeszi? A fogyaszthatósági időn túl is felhasználható jó pár élelmiszer

Az élelmiszereknél két könnyen felcserélhető kifejezéssel találkozhatunk: a minőség-megőrzési idővel és a fogyaszthatósági idővel. 

élelmiszer
Fotó: Pexels

A minőség-megőrzési idő azt a dátumot jelzi, ameddig az élelmiszernek meg kellene őriznie a minőségét. Leggyakrabban a szárított, fagyasztott, konzervált és egyéb tartós élelmiszereknél tüntetik fel. A minőség-megőrzési idő letelte után akkor fogyaszthatja az élelmiszereket, ha a csomagoláson ajánlott módon tárolta és a csomagolás sértetlen. Lehetséges, hogy a minőség-megőrzési idő dátuma után az élelmiszer elveszti ízét, illatát, szerkezetét.

Fogyasztása azonban biztonságosnak mondható, ha csomagolása sértetlen és az élelmiszer íze megfelelő. A felbontott élelmiszereket a minőség-megőrzési idő letelte után már inkább ne fogyassza.

Az eladónak azonban ezeket az árukat a többitől elkülönítve kell kínálnia, és figyelmeztetnie kell a fogyasztót, hogy már lejárt a minimális eltarthatósági idő” – hangsúlyozza Eduarda Hekšová, a dTest fogyasztóvédelmi szervezet igazgatója.

Természetesen fontos észben tartani, hogy minden élelmiszernek eltérő lejárati dátuma lehet.

Nem javasoljuk a zabpehely tárolását két hónapnál tovább a minimális eltarthatósági idő lejárta után. Másrészt a tészta, a liszt vagy a rizs akár egy évig is eltartható a minimális eltarthatósági idő lejárta után anélkül, hogy az egészségre veszélyt jelentene"

– kommentálja Eduarda Hekšová. A minimális eltarthatósági idő a hűtött termékekre is vonatkozik. Ha elfelejti a joghurtot a hűtőszekrényben, akkor a minimális eltarthatósági idő lejárta után öt nappal is fogyaszthatja anélkül, hogy aggódnia kellene egészsége miatt.

A fogyaszthatósági idő azt az időpontot jelöli, ameddig az élelmiszer biztonságosan fogyasztható. Rendszerint a friss és a gyorsan romló élelmiszereket jelölik így. Az olyan élelmiszereket, melyek fogyaszthatósági időpontja letelt, már nem szabad fogyasztani, még akkor sem, ha megfelelően volt tárolva.

A tárolási körülményeket be kell tartani, mert egészségügyi komplikációk léphetnek fel. A fogyaszthatósági időt meghosszabbíthatja az élelmiszer azonnali lefagyasztásával.

Az olyan élelmiszerek felnyitásakor, melyeken fel van tüntetve a fogyaszthatósági idő, tartsa be a tárolási előírásokat és a felbontás utáni fogyasztási utasítást, mely napokban van meghatározva.   

Egyes élelmiszerfajtáknál viszont hiába keresi a dátumot.

Főleg friss zöldségekre és gyümölcsökre vonatkozik, de borra, sóra vagy ecetre is. „Ezen élelmiszerek esetében a gyártó nem köteles korlátozni a lejárati időt. Ez azonban természetesen nem jelenti azt, hogy a termék nem romolhat meg, ezért jó, ha saját érzékszervekkel ellenőrizzük az áru minőségét" – zárja Eduarda Hekšová.

Kapcsolódó cikkeink

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.