2021. október 14., 15:27

Ki kap a napokban 100 eurós családi pótlékot? - Kérdések és válaszok

A kormány az elmúlt hónapokban Milan Krajniak munkaügyi miniszter vezetése alatt több olyan intézkedést foganatosított, amelynek köszönhetően a családok támogatásban részesülnek, a tárca kommunikációja szerint a koronavírus okozta járvány korlátozásait enyhítve. Ilyen a szeptemberi hónapra járó, egyszeri emelt családi pótlék is, amelynek összege 100 euró. Kérdések és válaszok, hogy kik jogosultak rá és mikor, hogyan kapják meg azt.

szazeuro
Fotó: unspalsh.com

Mekkora az egyszeri családi pótlék összege?

A havi 25,50 euró helyett az érintett gyermekek után 100 eurót kapnak a családok októberben, a szeptemberi hónapra vonatkozóan. Az emelés tehát egyszeri és 74,50 euró.

Minden gyermek után jár az emelés?

Nem, csak a 18 év alatti gyermekekre, akik nem részesültek a 333 eurós támogatásban (ezt az összeget a szükséghelyzetben élő gyermekek kapták meg korábban). Azok a szülők kapják meg az összeget, akik jogosultak voltak gyermekeik után családi pótlékra 2021.márciusa és 2021. augusztusa közt.

Azon szülők is részesülnek az emelt családi pótlékban, akik kiskorú gyermeket neveltek 2021 szeptemberéig, de gyermekük 2021.márciusa és 2021.szeptembere közt elhunyt.

Szükséges valamit tenniük a szülőnek?

Ha eddig is kapta a családi pótlékot gyermeke után, akkor nem, csupán azoknak, akik még nem igazolták szeptemberre vonatkozóan, hogy 16-18 éves gyermekük látogatja az iskolát. Ezen felül a családi pótlék utalása automatikus.

Mikor fogják a szülők megkapni az összeget?

Eva Rovenská, a munkaügyi minisztérium szóvivője portálunkat úgy informálta, a kifizetés már október 13-án elkezdődött, ez a banki utalásra érvényes, tehát a szülők csütörtökön és pénteken megkapják a számlájukra az összeget.

Akik postán kapják a családi pótlékot, azok október 18-a és október 27-e között kapják meg az összeget.

Hány gyermeket érint az emelt összegű családi pótlék?

A minisztérium közlése szerint 944 ezer fiatalkorút.

Mennyibe került ez az államkasszának, vagyis a szlovák állampolgároknak?

Összesen 70,47 millió eurót tesz ki a támogatás teljes összege.

Megosztás
Címkék