Kevesebb nyugdíjat kellett kifizetni - úgy tűnik a Covid miatt

2021. június 1., 15:54
Matus Tibor

Szlovákiában a második világháború óta a legtöbb elhalálozást jegyezték tavaly. Az elhunytak 90 százaléka hatvan évesnél idősebb volt. A járvány kezdetétől figyelmeztettek a szakértők, hogy próbáljuk megvédeni az idősebb nemzedéket a fertőzéstől. Már akkor tudatában voltak, hogy az öregebbekre nagyobb veszélyt jelent a koronavírus, náluk várhatóan magasabb lesz az elhalálozási arány.

nyugdíjasok
Fotó: TASR/AP

Az első hullám veszteséglistája alacsony volt, sikeresen túléltük.

A második hullám viszont komoly áldozatokat követelt.  Ezrekre tehető a halálos áldozatok száma, és többségük az idősebbek közül került ki. A tavalyi év folyamán 15 százalékkal több nyugdíjas hunyt el, mint az előző években.

Mindez már érezhető a nyugdíjak folyósításánál is. Az év elején a tavalyihoz képest a nyugdíjjogosultak száma 14 ezerrel csökkent, annak ellenére, hogy általánossá válik Szlovákiában az elöregedés, azaz a demográfiai folyamatok miatt egyre nő a nyugdíjasok száma.  

A legtöbb nyugdíjat a biztosító 2020 decemberében fizette ki, majdnem 1,1 millió nyugdíjasnak. Számuk januárban még ezerrel nőtt, majd februártól csökkeni kezdett, áprilisra 14 ezerrel, 1,08 millióra.

A szomorú folyamatot természetesen követi a nyugdíjkifizetés is.

A statisztikai hivatal szerint Szlovákiában tavaly 59 ezren haltak meg, ami a tizedével több, mint az elmúlt öt év átlaga.

Ez egyben a legnagyobb elhalálozási szám a második világháború óta. Az év nagy részében nem volt szignifikáns az eltérés az előző évek azonos időszakához, viszont az elhalálozások száma októbertől nagyon megnőtt.

Az összes elhunyt háromnegyede 70 év feletti volt, 90 százaléka 60 százalék feletti. Láthatóan több volt az elhalálozottak között a férfi.

A másik oldalon viszont évről évre nő a nyugdíjasok száma.

2018 volt az az év, amikor többen léptek a nyugdíjas korba, mint ahány újszülött született. Emellett tapasztalhatjuk a társadalom elöregedését is.

Az Eurostat számai szerint 2009 és 2019 közötti időszakban a 65 év felettiek aránya 3,8 százalékponttal növekedett. És pont ez a generáció volt a legveszélyeztetettebb a járvány idején.

A nyugdíjak vizsgálatánál, látszik, hogy növekednek a kiadások. Ez a kisebbik baj, mert emellett az jelent kockázatot, hogy csökken a munkába lépők száma, akiknek befizetéseiből kellene kifedni a nyugdíjakat.

2018-ban a nyugdíjakra 5,5 milliárd eurót különített el az állam, 2019-ben 5,8 milliárdot, 2020-ban pedig hatmilliárdot.

A Szociális Biztosító adatai szerint, viszont nem arányosan csökkent a kifizetett nyugdíjak össztömege, a nyugdíjasok számának csökkenésével.

Ez azzal magyarázható, hogy nem azonos a nyugdíjak nagysága. Bár az átlagnyugdíj már eléri lassan az 500 eurót, de erről főleg a friss nyugdíjasok tehetnek.  Az idősebb nyugdíjasok persze kevesebbet kapnak az átlagtól. Itt jön elő az a tény, hogy a tavaly elhunytak háromnegyede 75 évesnél idősebb volt.

Amennyiben az elhunyt 14 ezer nyugdíjasnál 400 eurós nyugdíjjal számolunk, akkor ez évi 67 millió eurót jelent, cca. a kifizetések egy százalékát.  A másik kérdés az, hogy a járvány hatására miként változott a nyugdíjasok várható életkora. Egy biztos a nyugdíjrendszer változtatások nélkül az elkövetkező években fenttarthatatlan lesz.

Kövesse facebook oldalunkat is!