cl_magyar7_029_het_2024
Pártatlan közvetítés, véres kampány és a Vatikánig sem hallatszó ima
Magyar7 - 29. száma
2023. május 26., 11:40

Júliustól rendkívüli nyugdíjemelés! Mutatjuk a részleteket

Nagyon érződik, hogy ősszel választások lesznek, hiszen a parlament újabb nyugdíjemelésről döntött. Ez pedig súlyos százmilliókat vesz ki az amúgy is már félig üres államkasszából. Magát a rendkívüli nyugdíjemelés mechanizmusát már korábban elfogadták, de hatályba lépését előbbre hozták.

nyugdíjas - idős
Fotó: pixabay.com

A rendkívüli valorizálás akkor lép életbe, ha az árszint gyorsan emelkedik.

Ha a Statisztikai Hivatal azt állapítja meg, hogy az infláció az utolsó nyugdíjemelés óta meghaladta az 5 százalékot, akkor erről értesíti a Szociális Biztosítót, amely két hónappal ezután magasabb nyugdíjakat fizet ki.

Ezt a mechanizmust nem alkalmazzák az év utolsó negyedévében, mivel januárt 1-től már a rendes valorizáció lép érvénybe.

A Szociális Biztosító ezen kívül köteles lesz tájékoztatni ügyfeleit a majdani nyugdíjuk várható nagyságáról, továbbá azokról a változókról, amelyek befolyásolják a nyugdíjuk nagyságát. A nyugdíjpénztárak (DSS) pedig kötelesek lesznek tájékoztatni a Szociális Biztosítót az ügyfél születési száma alapján arról, hogy mennyi nyugdíjra számíthat a második nyugdíjpillérből.

Hogy emelkednek a nyugdíjak?

2019-ben a nyugdíjak vagy a nyugdíjas infláció mértékével vagy fix összeggel emelkedtek, aszerint melyik volt az előnyösebb. A nyugdíjas infláció ekkor 2,6 százalékos volt.

2020-ban ugyanaz a rendszer volt érvényben, mint az előző évben. A nyugdíjas infláció 2,9 százalékos volt.

2021-ben a nyugdíjak 2,6 százalékkal vagy fix összeggel emelkedtek.

2022-ben a valorizációt a nyugdíjas infláció határozta meg, ami csupán 1,3 százalékos volt.

2023-ban már éreztette hatását a szárnyaló infláció, és a nyugdíjak 11,8 százalékkal emelkedtek.

2023-ban rendkívüli nyugdíjvalorizálásra kerül sor. 10,6 százalékkal emelkednek a nyugdíjak.

2024-ben megmarad a rendkívüli nyugdíjemelés lehetősége. Erre akkor kerülhet sor, ha nyugdíjas infláció az utolsó valorizáció óta meghaladta az 5 százalékot.

2025-ben a nyugdíjas inflációt már nem hat hónapból, hanem kilencből számítják ki. Ez a rendszer reálisabban védi a nyugdíjasokat az áremelésektől és ársokktól.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.