2022. szeptember 28., 10:31

Jövőre akár huszonkét(!!!) százalékos inflációt jósol a nemzeti bank

Elképesztő gazdasági visszaesésre számíthat jövőre a szlovák gazdaság, amennyiben a nemzeti bank (NBS) jóslatai valóra válnak.

Szlovák Nemzeti Bank
Fotó: TASR

Peter Kažimír, az NBS elnöke szerint jövőre gyakorlatilag elkerülhetetlen a gazdasági recesszió, s ha a kormány, illetve az EU nem avatkozik közbe időben, az energiaárak miatt a csúcson (pontosabban a mélyben) akár 22%-os inflációra is számítani lehet. Ezt a prognózist az energiaárak duplájára emelkedése mellett jósolták az NBS szakemberei, hozzátéve

az inflációs átlagos értéke elérheti a 18%-ot.

A bruttó nemzeti össztermék 2023-ban nagyjából egy százalékkal eshet vissza, a 2024-re jósolt gazdasági növekedés 3,5 százalékos lehet.

A nemzeti bank kidolgozott egy pozitív forgatókönyvet is. Ez alapján, ha a szlovák kormány és az Európai Bizottság kezelni tudja az elszállt energiaárakat, a januári áremelkedés pedig 50% alatt marad, az inflációs csúcs 17, az átlaginfláció 13,5 százalék körül alakul.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.