2020. augusztus 11., 15:26

Jövő év februárjától drágább lesz a cigaretta

A cigaretta 2021 februárjától drágább lesz, és szigorúbb ellenőrzés alatt áll majd. Egy doboz cigaretta ára átlagosan 40 centtel drágulna, a 2023-tól pedig további 20 centtel. A Pénzügyminisztérium tájékoztatott arról, hogy a dohánytermékek jövedéki adójáról szóló törvény módosítási tervezetét benyújtotta az ágazatok közötti egyeztetésre.

Illegális dohánygyár, cigarettakereskedelem

A pénzügyminisztérium szerint az adómértékek kiigazításának mechanizmusa eloszlik az elkövetkező négy évben.

A dohánytermékek adókulcsát két lépésben, 2021. február 1-jén és 2023. február 1-jén emelnék.

Figyelembe vennék a környező EU-tagállamok adómérték-politikájának alakulását, miközben biztosítanák az adómértékek megfelelő egyensúlyát a közegészségügy céljaival.

A pénzügyminisztérium szerint az adómértékek kiigazítását az egyes dohánytermékek kiárusításának határideje is befolyásolja.

A cigaretták esetében két hónapos eladási periódust javasolnak az adómérték megváltoztatása után, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a jelenlegi adómértékkel adóztatott cigarettákat, amelyeket 2021. január végéig hoztak forgalomba, 2021 márciusának végéig értékesíthetik.

Hasonló mechanizmust javasolnak a  2023. február 1-i adómérték változtatásához.

Ugyanakkor a Pénzügyminisztérium szerint a módosítás további célja a dohánytermékek szállításának szigorítása. Szlovákia egy uniós irányelvet vezet be, amelynek értelmében a szállított árut elektronikusan regisztrálni kell.

Míg eddig a kísérő dokumentumok klasszikus papír formában voltak, a módosítás után az egész folyamat az elejétől a végéig elektronikus lesz követve.

Az érintett feladó és címzett vámhivatalai elektronikusan könnyen hozzáférhetnek az elektronikus dokumentumokhoz.

A Pénzügyminisztérium hozzátette, hogy az intézkedés csökkenti a vállalkozások és a pénzügyi közigazgatás adminisztratív terheit, és a rendszer nagyobb átláthatóságot biztosít a dohánytermékek szállításában is, így kiküszöböli a lehetséges csalásokat. A rendelet emellett hozzájárul a nagyobb átláthatósághoz is abban az értelemben, hogy a Pénzügyminisztérium előzetesen bemutatja a jogalkotási keretet a nyilvánosság számára, mivel a tagállamoknak csak 2023-tól kell bevezetniük az elektronizálást ezen a területen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.