2023. május 15., 12:27

Jóval kevesebbet járunk éttermekbe, inkább otthon főzünk a magas árak miatt

A világjárvány alatti korlátozások után nehezen tér vissza az élet a gasztroszektorba. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az emberek csak nehezen szoknak vissza az éttermekbe.

Fotó: pixabay.com

Egy gasztrovállalkozók közt végzett felmérés azt mutatja, hogy az éttermek többségének kisebb a látogatottsága, mint a koronavírus-járvány előtt volt, s ugyanez érvényes a bevételekre is. A magas árak miatt sokan inkább otthon főznek ahelyett, hogy étterembe járnának, írja a tvnoviny.sk portál.

Az, hogy minden nap tele legyen az étterem vendégekkel, jelenleg sok gasztrovállalkozó számára csupán álom.

Az Edenred cég felmérése szerint az éttermek csaknem 60 százalékában kevesebb a vendég, mint a járvány előtt. Csak minden hetedik vállalkozó mondta azt, hogy nagyobb a forgalmuk. Ez persze a bevételeken is megmutatkozik. A járvány előtti időszak helyzetével összehasonlítva az éttermek több mint 55 százalékának alacsonyabbak a bevételei. A szállodák és éttermek szövetségének vezetője is megerősíti, hogy a gasztroszektor csak lassan talpra áll, főleg a céges ügyfelek hiányoznak.

A felmérésből az is kiderült, hogy az emberek fele inkább otthon főz, vagy otthonról viszi a munkahelyére az ételt,

de az is rányomta a helyzetre a bélyegét, hogy a járvány után sokan dolgoznak továbbra is otthonról.

A felmérésben több lehetőséget is megjelölhettek az emberek, ezek szerint körülbelül minden második ember jár étterembe vagy étkezdébe ebédelni, de nem rendszeresen. Csak a válaszadók mindössze 30 százaléka mondta azt, hogy minden nap vásárol meleg ebédet. Ez az áremelkedéseknek is köszönhető, a statisztikai hivatal szerint egy menü átlagára már régen meghaladta a 6 eurót.

Kis segítséget jelenthet a gasztroszektornak az étkezési hozzájárulás emelése.

A munkaügyi minisztérium bejelentette, hogy júniustól az étkezési jegy minimális értéke a jelenlegi 5 euró 10 centről mintegy 5,50 euróra kell, hogy emelkedjen.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.