2024. február 23., 15:08

Jól teljesített tavaly a szlovák turizmus

A szállásadók több mint félmilliárd euró árbevételt értek el tavaly, ennek több mint egyharmadát külföldiek fizették - derült ki a friss adatokból.

Magas-Tátra
Fotó: TASR

Dinamikusan nőttek a szállásadók bevételei 2023-ban, az ágazat megpróbálta leküzdeni a járvány okozta hároméves visszaesést.

Szlovákia nyolc megyéjéből három 110 millió euró feletti árbevételt ért el. A teljes bevétel csaknem kétharmadát a belföldi vendégek, egyharmadát a külföldiek fizették.

A hazai szálláshelyek közel 563 millió értékben értékesítettek, ami általános forgalmi adó (áfa) nélküli összeg, ez éves szinten 30%-os növekedést jelent. Az iparág elsősorban azért ért el dinamikus növekedést, mert három év visszaesés után a látogatók és az eladások kezdtek visszatérni a járvány előtti állapothoz.

A legnagyobb árbevételt a Zsolnai megyében (122 millió euró), Pozsony megyében(119 millió euró) és Eperjes megyében (117 millió euró) mérték.

A külföldi látogatók 2023-ban 217 millió eurót fizettek a szállásadóknak, részesedésük a teljes árbevételből elérte a 38,6%-ot. Ez még mindig alacsonyabb volt, mint a járvány előtti években. A külföldiek legnagyobb forgalmát, 78 millió eurót Pozsony megye bonyolította le. A főváros környéki régióban a külföldiek adták a szállodák és egyéb szálláshelyek éves árbevételének 66 százalékát. A többi régióban a határon kívülről érkező látogatók az eladások kevesebb mint 50%-át adták.

Összességében elmondható, hogy a tavalyi év utolsó negyedévében 127 millió euró árbevételt könyvelhettek el a szállásadók, ami 20%-kal több, mint 2022 azonos időszakában. Az árbevétel kétharmadát a belföldi vendégek adták. 

Szlovákiában 2023-ban összesen 5031 szálláshely nyújtott szállást, ami 202-vel több, mint 2022-ben. 79 ezer szoba és 230 ezer férőhely (beleértve a kempingeket is) állt a látogatók rendelkezésére. Az állandó ágyak nettó kihasználtsága elérte a 28,5%-ot, a szobák kihasználtsága 33,6%. Az egy napra rendelkezésre álló szobák átlagos száma 62 ezer, az egy nap alatt elérhető állandó férőhelyek száma átlagosan 143 ezer volt.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.