2024. május 15., 12:08

Jelentősen növekedett az év elején a szlovák gazdaság

A szlovákiai bruttó hazai össztermék (GDP) 2,7 százalékkal emelkedett az év első negyedévében - derült ki a friss adatokból.

Pénz
Fotó: Pexels

A Statisztikai Hivatal friss adatai szerint a növekedés a legjelentősebb volt az elmúlt két év negyedéves adatait tekintve.

A változatlan áron számított eredmények szezonális kiigazítása után a GDP negyedéves összevetésben 0,7%-kal nőtt, az utolsó negyedévhez képest, éves összehasonlításban pedig 2,7 százalékkal.

A GDP folyó áron elérte a 29,8 milliárd eurót, ami éves szinten több mint 2,2 milliárd eurós növekedést jelent. 

Az adatok szerint a bruttó hazai termék növekedését elsősorban a végső fogyasztás – a lakossági és államigazgatási fogyasztás – éves összevetésben jelentős növekedése támogatta.

Az év első három hónapjában a teljes foglalkoztatottság elérte a 2 millió 419 ezer főt, ami éves szinten 0,2%-os csökkenést jelent. A foglalkoztatottak száma szezonális hatásoktól megtisztítva éves összevetésben is 0,3%-kal csökkent.

EU-prognózis: fokozatos bővülés jellemzi az EU gazdaságát a magas geopolitikai kockázatok ellenére

A magas geopolitikai kockázatok ellenére az év elején tapasztalt, vártnál jobb növekedés és az infláció folyamatos csökkenése az Európai Unió gazdaságának fokozatos bővülését eredményezte - közölte az Európai Bizottság a szerdán közzétett tavaszi gazdasági előrejelzésében.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos a prognózist ismertetve közölte, a GDP az EU egészében és az euróövezet országaiban egyaránt 0,3 százalékkal nőtt 2024 első negyedévében.

A bővülés, amely minden tagállamra kiterjedt, a gazdasági stagnálás elhúzódó időszakának végét jelzi. Idén az unió egészében 1 százalékos, az euróövezetben pedig 0,8 százalékos GDP-növekedés várható, míg jövőre 1,6 százalékra, illetve 1,4 százalékra gyorsul a növekedés - közölte az uniós biztos.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.