2024. február 1., 16:45

Jelentős mértékben csökkent a hazai infláció is!

Januárban az EU statisztikai hivatala, az Eurostat előzetes adatai szerint 2,8 százalékra csökkent az euróövezeti infláció a decemberi 2,9 százalékról.

infláció
Fotó: ma7 archívum

Tovább lassult az infláció Szlovákiában is, mert a harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésében gyorsbecslés szerint 6,6%-ról 4,3%-ra mérséklődött. Tavaszi mérséklésének kezdete óta ez a legnagyobb havi inflációcsökkenés – hívta fel a figyelmet Michal Lehuta, a VÚB elemzője kommentárjában. Ez azonban egyelőre csak az Eurostat gyorsbecslése, a részletesebb statisztikák később, február közepén lesznek ismertek.

Az előző havihoz képest januárban az euróövezetben 0,4 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak. Decemberben még 0,2 százalék volt a havi növekedés.

Mérséklődött januárban az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció mértéke is: 3,3 százalékra lassult éves bázison a decemberi 3,4 százalékos éves növekedés után. Az előző havihoz képest 0,9 százalékos volt a fogyasztói árak csökkenése energia- és élelmiszerek nélkül.

Az energiaárak januárban 6,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól a decemberi 6,7 százalékos csökkenés után. Az élelmiszer és élvezeti cikkek, (dohány, alkohol) árának az éves növekedési üteme 5,7 százalékra lassult januárban a decemberi 6,1 százalékról.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.