2019. december 3., 11:14

Januártól újabb komoly gázáremelés jön, és sajnos a villanyáram sem marad el mögötte

A Szlovák Gázszolgáltató és Elosztó Vállalat (SPP) tájékoztatása szerint január elsejétől nőni fog a lakossági gáz ára, ráadásul az elektromos áramért is többet fizethetünk majd.

201608241156390.GAZAR-VISSZATERITES_1-2.jpg

A Sme napilap információi szerint januártól mintegy öt százalékkal emelkedik majd a lakossági gáz ára, illetve az elektromos áram fogyasztói árának emelkedésével is számolni kell.

Az SPP a Hálózati Ágazatokat Felügyelő Hivatal (ÚRSO) döntését követően kényszerül emelésre, álljtja a szolgáltató szóvivője, Ondrej Šebesta.

A végfelhasználói gázárak évközi emelkedése elérheti az öt százalékot, az elektromos árak esetében ugyanez az arány kilenc százalék körül mozog majd.

Šebesta elmondása szerint az SPP ügyfelei 2020. január 3. és 14. között jelenthetik a gázóra állását az SPP ügyfélvonalán keresztül, a zakaznickalinka@spp.sk címre küldött e-mailben, a www.spp.sk oldal chatablakán keresztül, vagy személyesen az SPP valamelyik ügyfélközpontjában.

Šebesta hozzátette: az ÚRSO döntése értelmében a gáz esetében a végső ár részét képezik a hálózati díjak is. A D1 kategória esetében 1000 kWh éves fogyasztás esetén 2020. január 1-től 95,11 eurót kell majd fizetni egy évre a gázellátásért, áfával együtt. Ebből 43,44 euró (45,67 %) magának a gázellátásnak az ára, a maradék 51,67 euró (54,33 %) a hálózati díj. Ez utóbbit az egyes energiaszolgáltatók nem tudják befolyásolni, viszont az ÚRSO döntése értelmében bele kell kalkulálniuk a végső árba.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.