2022. november 16., 12:39

Inflációs karácsony: Az ajándékokon is spórolni fogunk

Az infláció elérte az idei maximumot, és jövőre még tovább fog növekedni. Ez az oka annak is, hogy spórolós lesz az idei karácsony nálunk is, főleg az ajándékokból lesz kevesebb. A legtöbb családban a téli üdülés, a síelés vagy egy wellness-hétvége szóba sem jöhet.

karácsonyi asztaldísz
Fotó: Archívum

Tekintettel arra, hogy az infláció elérte az idei csúcsát, fennáll annak a veszélye, hogy sokan még a hagyományos pontyot sem engedhetik meg maguknak a karácsonyi ünnepi asztalon. „Becsléseink szerint körülbelül 30%-kal lesznek addigra drágábbak az élelmiszerek, tehát az idei ünnepi vacsora vitathatatlanul többe kerül majd" – mondja Matej Horňák, a Szlovák Takarékpénztár elemzője a noviny.sk portál szerint.

Nem biztatóak az elkövetkező időre szóló prognózisok sem
Egyes forgatókönyvek szerint az infláció akár 18 százalékos szintre is felkúszhat a jövő év elején”

– tájékoztat Horňák. Az éves infláció elsősorban az olaj, a kenyér, a tejtermékek és a hús árát emelte magasra. „Felmérésünkben az emberek 2/3-a jelezte, úgy érzi, hogy a jelenlegi árak meglehetősen jelentős mértékben érintik őket. Az emberek körülbelül 1/4-e mondta, hogy csak bizonyos mértékig érzik magukat érintettnek,  maradék körülbelül 7%-uk, mondta csak azt, hogy alig vagy egyáltalán nem érezte meg az áremeléseket hatását” – mondja Horňák.

A válaszadók azzal is igyekeznek pénzt megtakarítani, hogy korlátozzák kiadásaikat, különösen az ajándékokra szánt kiadásokat.

De kevesebb pénzt szándékoznak költeni az étkezésre, a barátokkal való szórakozásra vagy a téli üdülésre is. A rossz gazdálkodás elkerüléséhez és ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan befolyásolja az infláció a megtakarításainkat, egy praktikus pénzügyi kalkulátor is segíthet, amelybe beírhatók a kiadásaink.

Ezáltal jobban megtervezhetők a kiadások, hogy ne kerüljünk nehéz helyzetbe”

– mondta Martin Hýrošš, a Szlovák Takarékpénztárból.

A pénzzel és a rossz gazdálkodással különösen azok küszködnek, akiknek problémái vannak a kritikus gondolkodással, ösztönösen cselekszenek, vagy azonnali boldogság- és örömérzést keresnek.

A helyes megelőzés a következő

"A tanács röviden az, hogy tudatos döntéseket hozzunk, vagy próbáljunk meg valakit találni, aki segíthet azokban a döntésekben, amelyek hosszú távú hatással vannak az életünkre" - mondja Marek Madro pszichológus.

A tökéletes díszítésű, gazdag asztalokkal teli reklámok azt a hamis benyomást keltik bennünk, hogy ha boldogok akarunk lenni, akkor ugyanúgy kell a mi asztalunknak is kinéznie.

Az igazi boldogság azonban nem a dekorációban és az ételekben rejlik, hanem abban, hogy kivel töltjük a karácsonyt, és mennyire érezzük jól magát, hogy megértjük-e egymást, és van-e miről beszélgetnünk”

– tette hozzá Madro.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.