2022. február 10., 15:19

Idén várhatóan 3,5%-kal, jövőre 5,3%-kal nő a szlovák gazdaság

2023-ban várhatóan 5,3%-kal nő Szlovákia GDP-je. Erről Marcel Klimek pénzügyi államtitkár tájékoztatott a Pénzpolitikai Intézet (IFP) új makrogazdasági előrejelzésekről szóló sajtótájékoztatóján, amelyet az intézet képviselőivel közösen tartott. Juraj Valachy, az intézet igazgatója hozzátette: idén is a GDP növekedésére számítanak, méghozzá 3,5%-kal.

támogatás pénz
Fotó: unsplash.com

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az IFP 2021 és 2025 közötti időszakra vonatkozó előrejelzése szerint az omikron vírusvariáns terjedése miatt már nem fog leállni a gazdaság.

Számításaink szerint az omikron csak kis mértékben fogja lassítani a gazdaságot, ami jó hír"

- mondta Klimek, és hozzátette, a gazdaságot valójában az lassítja, hogy jelenleg sok a beteg, munkaképtelen ember, de ez csak átmeneti állapot.

Bár az IFP elemzői 3,5%-os GDP-növekedést várnak az idei évre, rámutattak, hogy még mindig vannak rezervák. A helyreállítási tervben szereplő beruházások fellendítik ugyan a gazdaságot, de a járványok, az infláció és az ipari termelésben tapasztalható ellátási problémák fékezhetik.

A 2023-as kilátásokat illetően optimisták a szakemberek, 5,3 százalékos GDP-növekedésre számítanak, ami elsősorban az uniós források lehívásának köszönhető. A remények szerint az omikron okozta járványhullám lecsengése után teljes mértékben helyreáll a munkahelyteremtés és azok a beruházások, amelyeket a bizonytalan helyzet miatt elhalasztottak, és várhatóan az ipari termelésben sem adódnak további gondok. „A gazdaság kezd kissé túlfűtött lenni, de ezt az államháztartás várható konszolidációja visszafogja" - írták az elemzők.

A szakértők szerint 2024-ben és 2025-ben a gazdaság teljesítménye várhatóan valamivel két százalék alá csökken, mivel az uniós források felhasználása visszaáll a normális szintre.

Az IFP elemzői azonban arra figyelmeztetnek, hogy idén várhatóan hirtelen gyorsulni fog az infláció, átlagosan hat százalékkal emelkedhet. Ennek okát elsősorban az emelkedő energiaárakban látják. Az elemzők szerint 2023-ban az áremelkedés megközelíti az öt százalékot.

Klimek kiemelte az elemzésből az infláció és a nominálbérek összehasonlítását. Az IFP az idei inflációt hat százalék körülire, a nominális bérnövekedést pedig 6,7 százalék körülire teszi. A reálbérek növekedését 0,6%-osra becsülték. Az államtitkár szerint az életszínvonal általános csökkenése nem fenyeget, de ez nem minden szegmensre igaz.

Valachy kitért a foglalkoztatás fejlesztésére is. „A gazdaság növekedése várhatóan a foglalkoztatottság javulását fogja eredményezni. Ez idén 0,7, jövőre akár 1,4%-os is lehet" – közölte az elemző. Az előrejelzés szerint a következő három évben 63 ezer új munkahely jöhet létre Szlovákiában, amivel az ország ismét elérheti a válság előtti szintet. Elsősorban a szolgáltatások területén létesülhetnek új munkahelyek.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.