2022. szeptember 17., 11:16

Hogyan pályázhatunk a házunk felújítására?

Az energiatakarékosság jegyében komoly programok indulnak Európa országaiban, nálunk keveset tett ennek érdekében a kormány. A most induló európai uniós pályázati lehetőségek sokéves lemaradást pótolnak, igaz, a keret elég szűkös, és a feltételek teljesítése is odafigyelést igényel.

házfelújítás - pályázat
Igor Matovič, Ján Budaj és Eduard Heger jelentették be, hogy a régebbi családi házak tulajdonosai pályázhatnak a helyreállítási terv első két, összesen 30 millió euró összegű felhívására
Fotó: TASR

Az energiatakarékosság kapcsán Szlovákiában leggyakrabban azt a tényt hozzák fel, hogy még mindig sok az olyan ház, amelynek energiafogyasztását semmilyen módon nem igyekeznek optimalizálni. Közben azért arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy a kontinensen uralkodó divatnak megfelelően az is változott, mikor éppen milyen irányt kellett volna követnünk. 

A rendszerváltozás utáni évtizedben elkezdett hódítani a családi házak fűtésének fáról gázra való átállása, aztán a lakótömbök hőszigetelése uralta a mindennapokat. Az elmúlt években az is kiderült, egyáltalán nem mindegy, hogy milyen módon történt egyik vagy másik átállás.

A hétköznapi ember ezért már elővigyázatos, amikor a napi hírekben arról olvas, a gáz és az elektromos áram drágulásának időszakában milyen módon is kellene változtatnunk előbbi szokásainkon, majd a fűtési megoldásokon. 

Úgy vagyunk ezzel, mint az elektromos autókkal. Állítólag környezetkímélők, mások szerint gyártásuk semmivel sem „tisztább”, mint a benzineseké, arról nem is beszélve, mekkora szennyezéssel jár majd az újabb tankolóállomások kialakítása. 

Korábbi program

Egy bizonyos, a jelenlegi politikai és energetikai helyzetben is kivételesen gyengén szerepel Szlovákia, amely képtelen megoldásokat kínálni a lakosságnak. A múlt héten azonban a kormányfő két miniszterrel, a pénzügyi és környezetvédelmi tárcák vezetőivel bejelentette, hogy a régebbi családi házak tulajdonosai pályázhatnak a helyreállítási terv első két, összesen 30 millió euró összegű felhívására.

házfelújítás - pályázat
Fotó:  TASR

A pályázatokat október 15-től február végéig lehet benyújtani. A környezetvédelmi tárca vezetője szerint az év végéig az első négyezer pályázó megkezdheti családi háza felújítását. A végső cél 30 ezer ház felújítása.

Mik a feltételek?

Először is az EU állampolgárának kell lennünk, és már a pályázati felhívás megjelenése előtti időszakban és állandó lakhelyünkként kell szerepelnie annak a háznak, amelynek a felújítására forrásokat szeretnénk.

Azokra a családi házakra lehet pályázni, amelyek Szlovákia területén 2013. január 1-je előtt épültek. A tulajdonlapon családi házként kell szerepelnie, melyet elsősorban lakhatási célra használnak, és legfeljebb a ház területének 10 százalékán fejtenek ki vállalkozói tevékenységet.

Továbbá az is feltétel, hogy legalább a ház résztulajdonosának kell lennie a pályázónak, nem lehet egészségbiztosítási, adó és társadalombiztosítási tartozása, valamint jogilag is cselekvőképesnek kell lennie. A pályázathoz csatolni kell az egy hónapnál nem régebbi erkölcsi bizonyítványt is.

Ami a ház felújítását illeti, arról energetikai tanúsítványt kell készíttetni, ennek alapján lehet majd az adott költségekre pályázni. Amennyiben felújítási munkálatokat is érint majd a pályázat, akkor építési engedélyre vagy az építésügyi hivatal nyilatkozatára is szükség van, hogy nem engedélyköteles az átalakítás.

házfelújítás - pályázat

Azt is igazolni kell, hogy mikor épült a ház, ebben az építési engedély vagy az önkormányzat igazolása lehet a pályázó segítségére. Amikor megvan minden dokumentum, érdemes szakértőket felkeresve elkészíteni a tervet, hogy mit és mennyiből akarunk felújítani, ami aztán a pályázat alapját képezi. 

Mennyit kell megtakarítani?

Ha a pályázati cél, hogy a munkálatok után legkevesebb 30 százalékos energiamegtakarítás legyen, ebben az esetben 14 ezer euróig lehet pályázni. 60 százalékos megtakarításnál már 19 ezer euró a felső határ. A pályázattal együtt az erről szóló energetikai tanúsítványt is be kell adni, ennek elkészítési költségeit viszont részben szintén térítik a pályázat keretében.

Azok, akik pályáznak és sikeresek lesznek, a költségek 60 százalékára nyerhetnek támogatást. A múlt heti információkból az is kiderült, hogy a kormányzati erőfeszítések sikere esetén elképzelhető, hogy a kereskedelmi bankok a fennmaradó költségekre kedvezményes hitellehetőségeket tudnak kínálni.

Ez viszont még a jövő kérdése, mert a jelenlegi hitelpiaci viszonyok nem túl kedvezőek. 

A magasabb, vagyis a 95 százalékos támogatást a szociálisan- és egészségileg hátrányos helyzetű természetes személyek igényelhetik. Azt, hogy ez pontosan kikre vonatkozik, a pályázat online felületén tekinthetik meg.

A pályázatokat elektronikusan lehet beadni, ennek menetét még pontosítják. Részletek a www.obnovdom.sk oldalon találhatók, amit érdemes felkeresnie mindenkinek, aki pályázni szeretne, mert azt is tartalmazza, hogy a különböző régiókban hol, milyen telefonszámokon kaphat a pályázó bővebb információkat.

Igénylő lesz bőven, ezért is érdemes odafigyelni a részletekre és előre gondolkodni, ha már megadatott a lehetőség a lakóingatlanok korszerűsítésére. Október közepéig van elegendő idő az előkészületekre, más kérdés, hogy az önrész mekkora gondot jelent majd abban a korszakban, amikor a pénztárcánk amúgy is egyre vékonyodik.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/37. számában.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.