2022. április 15., 13:13

Hogyan készítsünk fából vaskarikát?

A mandiner.hu számol be a New York Times által közölt írásról, amelyben az EU Oroszországgal szemben tervezett újabb megszorító intézkedéseit taglalják.

Kint is lenni, meg bent is egyszerre?
Fotó: pixabay.com
Illusztráció
Az Európai Unió tisztviselői az eddigi legmegosztóbb intézkedést dolgozzák ki Oroszország büntetésére az ukrajnai invázió miatt: az orosz olajtermékekre vonatkozó embargót

- írja  az amerikai napilap.

A közösség régóta ellenzi az orosz olaj betiltását, mivel az Németország számára hatalmas költségekkel járna, és megzavarhatná a régió politikáját, valamint növelné az energiaárakat. Az EU tisztviselői és diplomatái szerint azonban az unió most egy fokozatosan bevezetendő tilalom elfogadása felé halad, amelynek célja, hogy Németországnak és más országoknak időt adjon alternatív források beszerzésére.

Az Unió hasonló megközelítést alkalmazott a hónap elején, amikor betiltotta az orosz szenet, és négy hónapos átmeneti időszakot írt elő.

A cikk kitér arra, hogy az olajembargót csak a franciaországi választások utolsó fordulója, április 24-e után bocsátanák tárgyalásra az EU-tagállamok között, hogy a gázárakra gyakorolt hatás ne segítse a jobboldali populista jelöltet, Marine Le Pent, és ne rontsa Emmanuel Macron elnök újraválasztási esélyeit – közölték tisztviselők. Az időzítés legalább olyan fontos, mint a tilalom részletei, és jelzi, hogy mennyire borotvaélen kell táncolni ahhoz, hogy mind a 27 uniós országot rávegyék a korábban elképzelhetetlen lépés megtételére, miközben Oroszország újabb offenzívára készül Kelet-Ukrajnában.

A New York Times szerint egyes, névtelenséget kérő tisztviselők szerint a döntést akkor is meghozzák, ha nem derül fény újabb, az ukrajnai Bucsában történt atrocitásokhoz hasonló rémtettekre. Az Európai Unió, amely a február 24-én kezdődött invázió óta öt körben hozott egyre súlyosabb pénzügyi szankciókat Oroszország ellen, óriási nyomás alatt áll a szövetségesei részéről, hogy ne tömje tovább a Kreml kasszáját az olajvásárlással.

Eddig az Oroszországból származó gázimport korlátozásáról nem esett szó, mert az továbbra is túlságosan fontos az európai gazdaságok, különösen Németország számára.

Magyarország kormánya hangsúlyozta, hogy nem fogják megszavazni az orosz kőolaj- és földgáz importjára vonatkozó esetleges korlátozásokat.

Az energiaellátás nem filozófiai, hanem fizikai kérdés. (...) garantálni kell a biztonságos ellátást” 

– emlékeztetnek Szijjártó Péter külügyminiszter legutóbbi nyilatkozatára.

Megosztás
Címkék
Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy ne maradjon le a nap legfontosabb eseményeiről!
CAPTCHA Ez a kérdés vizsgálja, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.