2022. április 9., 15:50

Hogyan kaphatunk állami támogatást a családi ház fölújítására?

Az EU 65 millió eurót küld erre a célra. A Szlovákiának jutó forrásokból a környezetvédelmi tárca szerint idén körülbelül négyezer ház fölújítására jut pénzügyi támogatás.

ház
Fotó: Douglas Sheppard/unsplash.com

A gázt korábban átmeneti fűtőanyagnak szánták, amely lehetővé teszi az átmenetet a szennyezőbb energiaforrásoktól a zöld energiákhoz. Közbejött azonban az orosz-ukrán háború, így az EU szeretne minél előbb függetlenedni az orosz gáz importjától.

A Nemzetközi Energiügynökség egy tízpontos tervet is kidolgozott az Oroszországtól való idei nyersanyag-behozatal harmadára való csökkentésére, ami talán jobban kímélné a környezetünket is.

Hozzájárul ehhez az a helyreállítási terv is, amelyet eredetileg a EU tagállamai gazdaságának a világjárvány utáni helyreállítására hoztak létre, és amelynek keretében a családi házak gázfűtésének korszerűsítését is támogatták volna. Ez a pénzügyi tétel ma viták forrása a kormányban. Adott azonban számos más lehetőség, hogyan javítható a családi házak energiahatékonysága a fűtés módjától az ablakok és ajtók cseréjén át egészen a zöldtetőkig.

A Világbank egyik tanulmánya szerint Szlovákiában az épületek hőháztartásának javításában rejlik a legnagyobb energiamegtakarítási lehetőség. Az állami támogatás ebben segíthet.

A helyreállítási terv az EU válasza a Covid-19 világjárvány miatti súlyos gazdasági visszeesésre. Fő célja olyan beruházások támogatása, amelyeknek köszönhetőn Szlovákia fölzárkózhat az Unió átlag-életszínvonalához.

Szlovákia számára összesen hatmilliárd eurót különítettek el, és az első részlet 822,7 millió euró értékben már tavaly októberben megérkezett. Ebből az összegből 528,2 millió eurót különítenek el a családi házak fölújítására, amiből 2026 júniusáig 30 000 épületet lehet helyreállítani.

Szlovákiában csaknem háromezer település van. Így településenként átlagosan 10 ház korszerűsítését lehet elvégezni. Az első négyezer családi ház fölújítására idén ősztől lehet pályázni és ez év végéig kell megkötni a szerződéseket.

A környezetvédelmi minisztérium azt reméli, hogy az Európai Bizottság idén a teljes összeg közel egyhetedét, mintegy 65 millió euró támogatást nyújt. Az elkövetkező években pedig még többet.

Ján Budaj tárcavezető szerint:

Szlovákiában az egyik legmagasabb a lakossági fogyasztás az Unióban, ami nem mehet így tovább.”

Míg pl. egy portugál az átlagjövedelmének a 20 %-át költi lakhatásra, étkezésre és fűtésre, addig Szlovákiában ez az összeg 50 % fölött van.

Sok ingatlanunk van. Nem ritka, hogy egy család bérházban lakik, miközben két másik háza is van vidéken. Nem tudjuk hatékonyan használni az ingatlanvagyonunkat”

– mondta Ján Budaj.

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemet célul kitűző európai megállapodások az ingatlanok okozta emissziót is meg fogják fizettetni.

„A tervezett díjak a nem fűtött házakat érintenék... Nálunk hűvösebb az időjárás, mint a tengerparti országokban. Nem hanyagolhatjuk el az épületeinket, amikor szó szerint energiaár-háború folyik“

- tette hozzá a miniszter.

Ki jogosult a támogatásra? 

Milyen feltételeket kell teljesíteni azoknak, akik támogatást szeretnének kapnia a családi házuk korszerűsítésére?

A tárca a támogatásban részesülőket két csoportba osztja. Az első csoport a standard, a második a szociálisan vagy egészségügyileg hátrányos helyzetűek csoportja. Ide tartoznak a fogyatékosok, vagy akiknek súlyos fogyatékos gyermekük van, illetve ilyen személlyel élnek együtt.

Továbbá az egyedülálló szülő és a négy- többgyermekes családok is ebbe a csoportba tartoznak.

Az ő esetükban az állam a költségeik nagyobb százalékát téríti meg.

A minisztérium az ukrajnai háború és az energia- és élelmiszerárak ezt követő meredek emelkedése miatt döntött a támogatásukról. Számukra idén 50 millió €-t különítenek el.

Mindkét csoport esetében feltétele a támogatásnak, hogy az EU valamely tagországának állampolgára és természetes személy legyen az a pályázó, akinek állandó lakhellyel kell rendelkeznie Szlovákiában, és annak a családi háznak a tulajdonosának vagy társtulajdonosának kell lennie, amelyre támogatást kér. Feltétel az is, hogy a pályázónak nem lehet tartozása a biztosító felé vagy adóelmaradása, és nem állhat végrehajtás alatt.

Mennyit térít meg az állam a költségekből?

A pályázatban fel kell tüntetni, hogy milyen változtatásokat szeretne a házán végrehajtani. Eszerint kerül kiszámításra a megtakarított energia százalékos aránya. A standard csoportba tartozó pályázók esetében a megtakarításnak legalább 30 százaléknak kell lennie. 30-60 százalékos szinten akár 14 ezer euró + forgalmi adó (DPH) összegű támogatást is ad az állam abból az összegből, amit a pályázó maga fizet.

Ha valaki javítással 60 százaléknál nagyobb energiamegtakarítást ér el, akkor akár 19 ezer euróra is felmehet a támogatás összege. A helyreállítási tervből származó társfinanszírozás egyik esetben sem haladhatja meg a költségek 95 százalékát.

A szociálisan hátrányos helyzetű csoportba tartozó tulajdonos magasabb hozzájárulást kérhet, de a fönnebb fölsorolt feltételeknek legalább a kifizetések idejéig teljesülniük kell. A 18 év alatti gyermek életkorát a kérelem benyújtásának napjáig számítják be. Ezekben az esetekben is minimum 30 százalékos energiamegtakarítás szükséges.

Az állam a költségek 95 százalékáig támogatja a családot, és a támogatás akár 15 000 € is lehet. Az az előny, hogy a forgalmi adót nem a pályázó, hanem az állam fizeti, itt is érvényes.

Mibe érdemes befektetni?

A családi ház-helyreállítási program több lehetőséget kínál föl. Mindegyik tervet az alapcsomagból kell kiválasztani, amely magában foglalja a burkolat, a tető, a padlás, a pince szigetelését vagy a nyílászárók cseréjét.

Az állam minden esetben meghatározza az elszámolható maximális költségeket. Például a külső fal szigetelésénél négyzetméterenként 75 euró támogatást ad. A támogatási összegeket eddig 2022 januárjáig számolták ki, de a minisztérium elismeri, hogy szükség lehet a jelenlegi árak szerinti átszámításra.

További lehetőség, amelyet a lakástulajdonosok választhatnak, például energiaforrás telepítése, amely magában foglalja a hőszivattyút és a napelemeket (fotovoltaikus panelek vagy napkollektorok).

Támogatja az állam a zöldtető, a csapadékvíz-tároló, az árnyékolók felszerelését vagy az azbesztmentesítést is. A környezetvédelmi minisztérium a 2000. február 1. után megkezdett fölújítások költségeit is megtéríti.

Milyen feltételeknek kell megfelelnie a fölújítandó családi háznak? 

A Szlovákia területén álló háznak a tulajdonlapon családi házként kell szerepelnie. A pályázónak több, mint egy éve állandó lakóhelye kell legyen, és az épületet 2013 előtt kellett, hogy engedélyezzék (kollaudáció). A házat lakás céljára kell használni, kapacitásának legfeljebb 20 százaléka hasznosítható gazdasági tevékenységre.

A projekt megvalósítását az építési eljárás alá tartozó épület fölújítása esetén a pályázat jóváhagyásáról szóló értesítés kézbesítésétől számított 12 hónapon belül, egyéb fölújítások esetén nyolc hónapon belül kell befejezni. Fontos feltétel az is, hogy a tervezett épületre és a helyreállítási tervből finanszírozni tervezett beruházásokra más forrásból pénzügyi hozzájárulást nem lehetett korábban kifizetni (a párhuzamos finanszírozás kizárása).

A program keretében támogatást lehet kapni a családi ház fölújításának biztosításához kapcsolódó egyéb kiadásokra is, például az építési munkákra és szolgáltatásokra, a kellékekre és a berendezések összeszerelésére és a fölújításhoz szükséges egyéb költségek térítésére is (pl. a hőszigeteléssel összefüggő építési munkálatok, villámhárítók le- és fölszerelése, erkélyek hőszigetelése, vedőkorlátok építése, fedett részek, bejáratok helyreállítása és hasonlók).

A pályázók friss információkat találhatnak a www.sazp.sk és a www.obnovdom.sk oldalakon.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.