2023. október 6., 17:46

Havi bevétele ötödét élelmiszerre kénytelen kiadni a lakosság

A havi bevételek ötöde élelmiszer-vásárlásra megy el, derült ki a 2muse ügynökség felméréséből, melyet a 365.bank számára készített, de paradox módon még ez sem vetett véget az étellel való pazarlásnak. A földművelési minisztérium adatai szerint lakosonként évente 100 kilogramm élelem kerül a kukába, holott az infláció miatt ételre és üdítőre átlagban a negyedével többet kénytelen kiadni a lakosság, mint az év elején.

élelmiszer bolt üzlet
Képünk illusztráció.
Fotó: TASR/AP

A 365.banknak készült felmérés szerint a lakosság több mint fele élelmiszerre költi bevételei legnagyobb részét, ez a tétel körülbelül 20 százalékot tesz ki. A pénz további 17,6 %-a megy el a lakásköltségekre, 12,7%-a tankolásra, közlekedésre, 11,5%-a pedig banki hitelek törlesztésére.

„Több módszer is van az élelmiszerrel való takarékoskodásra, az egyik a tervezés, az átgondolt vásárlás, a bevásárlási lista, hogy ne vegyünk olyasmit, amit végül nem fogyasztunk el.

Megtakarítást jelent a tartós ételek nagyban vásárlása, a családi kiszerelés, és természetesen az akciók, árengedmények, hűségkártyák”

– mondta Linda Valko Gáliková, az 365.bank PR- és belső kommunikációs osztályának vezetője. A pazarlás megelőzésének további módja, hogy „rendet csinálunk” a hűtőben, és figyelünk a megvásárolt élelmiszerek szavatossági idejére.

A magas élelmiszerárak a vendéglátásban is lecsapódtak, ott az árak átlagban 15%-kal emelkedtek. Ez sok ember számára egyáltalán nem elhanyagolható összeg, az 365.bank felmérése során 26,2%-nyian válaszolták, hogy inkább nem mennek kávézóba, étterembe az árak miatt.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.