2023. március 28., 14:12

Hat euró a vaj, az olaj és a tej maximalizált ára. Csehországban sokkal kevesebbe kerülnek

Az árplafon iránt már a csehek is érdeklődnek. De nem azért, mert ihletet kaptak, inkább arra mutatnak rá, hogy magasra vannak állítva. És ezt a tvnoviny.sk portál összehasonlító vásárlása is megerősítette.

élelmiszer bolt üzlet
Képünk illusztráció.
Fotó: TASR/AP

A kiskereskedelmi láncok a múlt hét óta korlátozzák a kiválasztott termékek árát. A földművelésügyi tárcával együttműködve ily módon kívántak hozzájárulni a bennünket több mint egy éve sújtó hatalmas áremelések elleni küzdelemhez.

A magas árplafonra már cseh szomszédaink is felfigyeltek, és meg is állapították, hogy a saját boltjaikban lényegesen olcsóbban vásárolhatnak.

A bevásárlóturizmus tehát nálunk a cseh-szlovák határ mentén ezúttal biztosan nem veszélyeztet.

„Bizonyos termékek esetében az élelmiszerárak Szlovákiában magasabbak, mint a csehországi árak akciós ajánlatai” – mondta Zdeněk Nekula cseh mezőgazdasági miniszter az idnes.cz-nek, majd hozzáfűzte, hogy Csehország biztosan nem követi Szlovákia példáját.

A Tescó egy euróval olcsóbb

A tvnoviny.sk portál a csehországi Břeclavban vásárolt három alapvető élelmiszert – olajat, tejet és vajat, és ezeket összehasonlította ugyanabban az élelmiszerláncban a szlovákiai árplafonokkal, az összehasonlítás többnyire ugyanazokat a márkákat érintette.

A Tesco 1,99 euróra korlátozta a saját márkás vajának az árát. A csehországi Tescóban viszont átszámítva jelenleg 1,26 euróért lehet hűségkártyával ugyanazt a vajat megvásárolni.

A brit üzletlánc 2,29 euróban határozta meg a saját márkás repceolaj árát, míg Csehországban ugyanezt az olajat a héten két euró alatti akcióban árulják.

A szintén magánmárkás tartós félzsíros tej 0,85 euróba kerül nálunk, Csehországban ez viszont hét centtel drágább.

A szlovákiai Tescóban ezek a termék összesen 5,13 euróba kerültek, Csehországban ugyanez egy euróval kevesebbe, ami 9 százalékos különbséget jelent.

A Billában mintegy két euróval olcsóbb a vásárlás

A Billában 3,29 eurós áron maximalizálták a Tami vaj árát nálunk, a cseh Billában ugyanilyen márkájú vaj nem volt, de a hasonló 1,9 euróba került. Szlovákiában a Clever napraforgóolaj maximális árát a német élelmiszerlánc 2,49 euróban szabta meg, Csehországban ez a privát márka nem volt elérhető, de a Billa márkanév alatti olaj ára 3,38 euróig terjedt. Mellette viszont egy másik márkát kevesebb mint két euróért – 1,90-ért árultak. A félzsíros tej a Tescóhoz hasonlóan hét centtel volt drágább Csehországban.

Ha a drágább olajat is beszámítjuk, átszámítva 40 centtel került kevesebbe a vásárlás Csehországban.

Ha az olcsóbbat számítjuk, majdnem két euróval fizettünk volna kevesebbet. És ebben az esetben a vásárlás akár 39 százalékkal is olcsóbb lenne.

A mi normál áraink is alacsonyabbak az árplafonnál

De nálunk sem érdemes a garantált árakhoz igazodni, mert azoknak köszönhetően biztosan nem fog kevesebbe kerülni a vásárlás.

A 250 grammos vaj maximalizált ára például 1,89 és 3,29 euró között mozog. Általában azonban kevesebb mint két euróért megvehető, sőt jelentős akcióban akár1,5 euró alatt is.

Hasonló a helyzet a napraforgóolajjal is, ami a maximalizálást követően 2,5-3 euró körül mozog, de általában akciósan 2 euró alatt megvehető.

A félzsíros tartós tej ára nagyjából a normál árak szintjén van.

A kereskedők védekeznek, de nem kockáztattak

A kereskedők azzal érvelnek, hogy ezeket az árakat nem a jelenlegi árak szemüvegén keresztül kell szemlélni, hanem három hónapos távlatban, mivel ebben az időszakban előfordulhatnak ingadozások a piacon.

„Hétfőtől a kereskedők az inflációellenes garancia részeként maximális árakat határoznak meg egyes termékekre. Ha nem történik semmi rendkívüli, ezek az árak a kisebb piaci ingadozások ellenére is legalább három hónapig megmaradnak. Még akkor is, ha a piaci helyzet megváltozik” – magyarázta Martin Krajčovič, a Modern Kereskedelmi Szlovákiai Szövetség (SAMO) elnöke, amely olyan kiskereskedelmi láncokat tömörít, mint a Kaufland, a Tesco, a Billa és a Lidl.

A kereskedők azonban nem vállaltak nagyobb kockázatot. Többnyire csak azoknak az áruknak szabnak árplafont, amelyek ára valószínűbb, hogy csökkeni fog a közeljövőben, mint emelkedni.
Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.