2022. október 10., 12:42

Három amerikai kutató kapta a közgazdasági Nobel-díjat

Három amerikai kutató kapta a közgazdasági Nobel-díjat az idén a Svéd Királyi Tudományos Akadémia hétfői stockholmi bejelentése szerint.

nobel-medal.jpg
Fotó: Archívum

Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond és Philip H. Dybvig a bankok szerepének és pénzügyi krízishelyzetek kutatásáért részesül a közgazdasági Nobel-díjban.

Ben Bernanke egykori Fed-elnök a Brookings Institute tagja, Douglas Diamond az University of Chicago professzora, Philip Dybvig a Washington University professzora. 

"A három tudós jelentősen javította a bankok gazdaságban betöltött szerepének megértését, különösen a pénzügyi válságok idején. Kutatásuk egyik fontos megállapítása, hogy miért létfontosságú a bankok összeomlásának elkerülése" - írja az Akadémia közleménye.

"Ben Bernanke egy 1983-as tanulmányában statisztikai elemzéssel és történelmi forrásokkal kimutatta, hogy a bankrohamok bankcsődökhöz vezettek, és ez volt az a mechanizmus, amely egy viszonylag hétköznapi recesszióból a 30-as évek depressziójává, a világ legdrámaibb és legsúlyosabb válságává vált, amelyet a modern történelemben láttunk" - mondta John Hassler, a közgazdasági Nobel-díj bizottság tagja.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.