2024. március 11., 14:20

Hány férfi adja oda a fizetését párjának?

Talán ön is abban a tévhitben él, hogy a nők jóval többet költenek kedvteléseikre, mint a férfiak. A 365.bank felmérése szerint azonban ez nem így van, habár a nők gyakrabban költenek.

pénz euro
Képünk illusztráció.
Fotó: pixabay.com

Úgy tűnik, az erősebb nem képviselői több pénzt fektetnek magukba, mint a nők. A megkérdezettek több mint fele a barátokkal való találkozásra és más szabadidős tevékenységre vagy vásárlásra 50-200 euró között összeget költ el havonta. Ellenben a nők ennél kisebb összegeket.

Több mint 200 euró felett a férfiak ötöde költ, a nőknek viszont csak tizede.

A nőnap apropóján készült felmérés a férfiak és a nők optikáján keresztül vizsgálta a pénzügyeket, 1013 ember bevonásával. Olyanokat kérdeztek meg, akik párkapcsolatban, vagyis közös háztartásban élnek.

Ebből kiderül, hogy a férfiak bátrabban költenek arra havonta, hogy barátaikkal találkozzanak, sörözzenek, de a fitneszteremben is többet hajlandók otthagyni, mint a nők.

30-50 euró közötti összeget a nők 23 százaléka költ kedvteléseire, a férfiaknak viszont csak 16 százaléka. A nagyobb összegek esetében azonban a mérleg nyelve már a férfiak irányába húz. 100-200 euró közötti összeget a férfiak 21 százaléka, a nők 17 százaléka költ. A legnagyobb különbség a 200 euró feletti összegnél ugrik ki. Ennyi pénzt nagyjából a férfiak ötöde, míg a nőknek csupán a tizede költ. Az is az igazsághoz tartozik, hogy a nők viszont gyakrabban invesztálnak magukba.

A férfiak kétszer gyakrabban fizetik a jelzálogkölcsönt vagy más kölcsönt a közös lakásra vagy a házra, és ugyanez érvényes a rezsi- vagy bérletköltségek esetében is.

Ezzel szemben a nők azok, akik jóval gyakrabban végzik el a nagybevásárlást, megveszik a konyhára valót, a drogériát, a gyermek ruháit, tanszereit, fizetik a gyerekek különfoglalkozásait, a fogorvosi kezeléseket és hasonlókat.

A költségek ilyen elosztásának magyarázata, hogy még mindig a férfiak azok, akik többet keresnek, a nők általában a rosszabbul fizetett munkahelyeken dolgoznak.

Ami a spórolást illeti, ezen a területen nagyjából egyformán „teljesít” mindkét nem. Ami viszont a befektetéseket illeti, abban a férfiak dominánsabbak, háromszor gyakrabban invesztálnak, mint a nők.

Érdekesség, hogy a férfiak ötöde adja oda havi fizetését a feleségének vagy élettársának, aki ezzel gazdálkodik. Fordítva ez csak ritkán működik, 10-ből csupán 1 nő küldi fizetését párja számlájára. Az esetek 71 százalékában mindenki a saját jövedelmével gazdálkodik.

Megosztás
Címkék

Iratkozzon fel napi hírlevelünkre

A Facebook drasztikusan korlátozza híreink elérését. A hírlevelünkbe viszont nincs beleszólása, abból minden munkanapon értesülhet a nap 7 legfontosabb híréről.